Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet houdt rapport over Groningen geheim, Tweede Kamer laaiend

  •  
11-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Debat over aardbevingen in Groningen

© 2017-04-20 09:30:27 DEN HAAG - Henk Kamp (Minister van Economische Zaken) tijdens een debat in de Tweede Kamer over het toegenomen aantal aardbevingen in Groningen. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Het kabinet heeft een kritisch rapport over de aardbevingen Groningen onder de pet gehouden. In het rapport oordeelt de Technische commissie bodembeweging (Tcbb) dat de werkwijze van het bureau Witteveen+Bos niet correct is. Volgens Witteveen+Bos zouden 111 claims uit de omgeving van Emmen (Drenthe) terecht zijn afgewezen; er zou geen sprake zijn geweest van aardbevingsschade. Die conclusie is ‘onvoldoende onderbouwd’, aldus Tcbb. Het kabinet was al maanden op de hoogte van dit kritische rapport, maar heeft dat onder de pet gehouden.
GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren en PvdA-Kamerlid Henk Nijboer willen nu weten waarom deze heel relevante informatie niet is gedeeld met de Groningers. Witteveen+Bos beweert namelijk dat naast die 111 claims uit Emmen, dat ook 1634 claims in het buitengebied va Groningen en Noord-Drenthe onterecht zijn. Die claims zijn dan ook niet gehonoreerd, omdat er geen sprake zou zijn van aardbevingsschade.
“Het vertrouwen in Groningen is al zo goed als weg. En als dan worden ook nog dit soort rapporten verzwegen. Dat kan echt niet. Daar gaan we de minister voor ter verantwoording roepen,” aldus Nijboer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.