39

Kabinet in Europa tegen rem op bonus

Europese fracties PvdA en VVD verdeeld over het plan, maar kabinet kiest VVD-lijn

Het kabinet protesteerde recentelijk nog tegen bonussen bij onder meer ABN Amro, Schiphol en de KLM, maar in Brussel keert Nederland zich tegelijk tegen meer maatregelen om de topinkomens in toom te houden.

Dat meldt de Volkskrant. De Europese Commissie heeft voorgesteld dat de aandeelhoudersvergadering ook achteraf het gevoerde beloningsbeleid moet goedkeuren. Dat is, omdat nu met regelmaat de beloningen tussentijds worden aangepast. In Groot-Brittannië is al zo’n maatregel van kracht en daar blijkt dat een matigende werking te hebben op de topinkomens.

Het kabinet Rutte noemt de maatregel ‘niet passend’, omdat aandeelhouders nu al voldoende mogelijkheden zouden hebben om de top van het bedrijf te controleren. Nederland zou in Brussel zelfs actief lobbyen tegen het voorstel, maar het ministerie van Financiën ontkent dat.

De Europese fracties van PvdA en VVD zijn verdeeld over de zaak. VVD-europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen noemt het voorstel ‘onnodig gedetailleerd en te rigide’ en heeft een amendement ingediend om het aan de lidstaten zelf over te laten. De PvdA is juist voor het voorstel.

CC Foto: Marco Facci 

Geef een reactie

Laatste reacties (39)