53

Kabinet Israël steunt wetsvoorstel: wie soldaten filmt moet de cel in

Het Israëlische kabinet is zondag akkoord gegaan met een wetsvoorstel dat verbiedt om foto- of videobeelden te maken van Israëlische soldaten op de Westelijke Jordaanoever. Volgens de indieners van het wetsvoorstel worden beelden waarop Israëlische acties tegen Palestijnen te zien zijn, ingezet om de reputatie van het leger te besmeuren. Critici noemen de wet een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting.

De Knesset, het Israëlische parlement, moet nog debatteren over de wet. In het voorstel staat omschreven dat het filmen of fotograferen van Israëlische militairen in de Westelijke Jordaanoever voortaan bestraft kan worden met vijf jaar celstraf. Tien jaar als de beelden worden gemaakt met als doel ‘de Israëlische veiligheid in gevaar brengen’. Diezelfde straffen gelden ook voor mensen die de beelden via sociale of traditionele media verspreiden.

Volgens de indieners van het wetsvoorstel, de nationalistische Yisrael Beitenu partij, geleid door minister van Defensie Avigdor Lieberman, moet de wet voorkomen dat ‘anti-Israëlische’ Ngo’s als B’Tselem of de BDS-beweging acties van het Israëlische leger gebruiken om Israël in een slecht daglicht te zetten. Onlangs nog werd een Israëlische soldaat vrijgelaten na negen maanden celstraf, omdat hij een gewonde en ongewapende Palestijn had geëxecuteerd. De beelden daarvan werden via sociale media verspreid en zorgden wereldwijd voor veel ophef.

Bij de recente demonstraties langs de grens met Gaza doodde het Israëlische leger ook tientallen Palestijnen. Ook werden enkele duizenden demonstranten verwond. Op videobeelden die online verschenen, was te zien hoe Israëlische sluipschutters ongewapende Palestijnen neerschoten. Zowel de Verenigde Naties als de Europese Unie riepen daarna op tot een onafhankelijk onderzoek, maar volgens minister Lieberman was daar geen aanleiding toe omdat de soldaten hadden ‘gedaan wat nodig was’.

Bron: AFP / cc-foto: Commons Wikimedia

Geef een reactie

Laatste reacties (53)