Laatste update 18:53
198

Kabinet kiest voor slappe ‘avondlockdown’, mondkapjesplicht vanaf groep 6

Bekijk de persconferentie hier:

Geen video? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.

Eerder:
Er komt vanaf zondag een ‘avondlockdown’ van drie weken voor de horeca, sportscholen, theaters en niet-essentiële winkels. Supermarkten mogen tot acht uur ’s avonds openblijven. De scholen blijven helemaal open. Dat zullen Mark Rutte en Hugo de Jonge vrijdagavond bekendmaken, melden diverse media. Volgens de NOS zal er vanaf groep 6 op de basisscholen een mondkapjesplicht gaan gelden.

Dat het kabinet weer naar nieuwe maatregelen moet grijpen, toont aan dat Rutte en De Jonge zich telkens op de ernst van de coronacrisis verkijken. Vorige week dinsdag verklaarde Rutte nog in de Kamer “dat we op dit moment misschien te veel maatregelen hebben genomen en dat het best mee had kunnen vallen in de ziekenhuizen zonder die maatregelen”. Deskundigen waarschuwden op dat moment al geruime tijd voor code zwart in de zorg.

De vraag is of het maatregelenpakket dat Rutte en De Jonge nu aankondigen voldoende zal zijn om het aantal besmettingen fors naar beneden te duwen. De kans is groot dat de maatregelen maanden moeten worden volgehouden om weer op een acceptabel besmettingsniveau te komen – al kunnen boosterprikken wellicht voor verlichting zorgen.

De Volkskrant schrijft:

Wat duidelijk is, is dat de winterstrategie van het kabinet mislukt is. De inzet van de coronatoegangsbewijzen hebben de besmettingen niet kunnen dempen en het kabinet heeft een verkeerde inschatting gemaakt door te denken dat het pakket aan maatregelen van 12 november voldoende zouden zijn om vervolgens met 2G-beleid (alleen nog toegang voor gevaccineerde of genezen mensen) de winter door te komen zonder de zorg te overbelasten. Inmiddels zitten de ziekenhuizen een fase verwijderd van code zwart: artsen moeten dan bepalen wie een ic-bed mag krijgen.

Geef een reactie

Laatste reacties (198)