Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet komt met nieuw plan tegen witwassen

  •  
12-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Wekelijkse ministerraad
Minister Wopke Hoekstra van Financiën wil het witwassen van geld via Nederlandse banken onmogelijk maken door cashbetalingen aan banden te leggen en door banken de mogelijkheid te geven om onderling informatie uit te wisselen over verdachte transacties. Dat kondigde de minister vrijdag aan bij een bijeenkomst van de Financial Action Task Force (FATF) in Washington.
Hoekstra denkt dat belastinginkomsten procentpunten kunnen stijgen als witwassen wordt aangepakt, hij zegt in de Volkskrant :
"Gemakkelijk zal het niet zijn. Het is een veelkoppig monster, het speelt ook in de vastgoedsector en bij levensverzekeraars. Dit probleem zal nog lang bij ons blijven. Dat zie je bij al die schandalen die naar boven komen. Geld blijft eindeloos circuleren. Ik hoor ook onder mijn collega’s dat ze het probleem grensoverschrijdend willen aanpakken."
Vorig jaar werd er in Nederland volgens conservatieve schattingen zo’n 16 miljard euro witgewassen, ruim 2 procent van het bbp. Het OM schikyte in 2018 met ABN Amro voor een bedrag van 775 miljoen euro, omdat de bank jarenlang weigerde om adequaat in te grijpen. Hoekstra wijst op de poortwachtersfunctie die banken hebben, maar vindt ook dat de overheid daarbij moet helpen: “De informatie-uitwisseling moet beter – nationaal maar ook internationaal.”
In december deed de Brits-Amerikaanse zakenman Bill Browder aangifte gedaan tegen Nederlandse banken en bedrijven wegens het witwassen van crimineel geld. ZEMBLA en NRC ontdekten dat een bedrag van ruim 8 miljoen euro dat via onbekende bedrijven uit belastingparadijzen op Nederlandse bankrekeningen terechtkwam, mogelijk afkomstig is uit de grootste belastingfraude uit de Russische geschiedenis: de Magnitsky-affaire. Vorige maand werd bekend dat ook Triodos Bank te weinig onderneemt tegen witwassen. Ook het screenen van klanten op banden met terrorisme laat te wensen over, aldus De Nederlandsche Bank (DNB) vastgesteld.
Uit nieuw onderzoek van het IMF blijkt dat wereldwijd één biljoen (duizend miljard) dollar aan belastinginkomsten wordt onttrokken door corruptie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.