24

Kabinet laat belangrijke Europese post schieten

Eurogroep speelt cruciale rol in bestrijden eurocrisis ... Nederland niet geïnteresseerd in voorzitterschap

Het kabinet doet geen pogingen om een Nederlander benoemt te krijgen tot voorzitter van de Eurogroep, het gezelschap ministers van Financiën van de eurolanden. De huidige voorzitter, de Luxemburger Juncker, stapt in juni aan het einde van zijn vierde termijn op.

Jan Kees de Jager
In de groep zijn de afgelopen maanden onder meer de scherpe maatregelen voorbereid om de eurocrisis in Zuid-Europa te bestrijden. Alleen landen met een AAA-status maken kans op het voorzitterschap. Op dit moment hebben Duitsland, Luxemburg, Nederland en Finland die status. De eerste twee landen vallen af. Luxemburg is net aan de beurt geweest en Duitsland heeft al teveel invloed. 

De Volkskrant schrijft:

In een reactie laat minister De Jager van Financiën evenwel weten dat het kabinet geen pogingen zal ondernemen om de topfunctie te verkrijgen. Hij heeft zelf geen interesse in de baan en er wordt ook niet gelobbyd voor een andere Nederlandse kandidaat. ‘Deze functie staat vooralsnog niet op ons netvlies. We hebben nooit in Brussel gezegd dat we haar ambiëren en dat doen we nog steeds niet’, aldus De Jager.

Oud-minister Gerrit Zalm (VVD) zegt geen interesse te hebben in de baan.

cc-foto: Roel Wijnants

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)