26

Kabinet legt eis Europese Commissie naast zich neer

Rutte niet van plan begrotingstekort naar 2,8 procent terug te dringen

Het kabinet wil het advies van de Europese Commissie om het begrotingstekort in 2014 terug te dringen naar 2,8 procent niet opvolgen. Dat zei premier Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. De Europese Commissie wil dat Nederland in totaal 6 miljard euro extra gaat bezuinigen. Daarmee komt Nederland uit op een begrotingstekort van 3 procent.

Het kabinet gaat in gesprek met eurocommissaris Olli Rehn (Economische Zaken). Volgens Rutte is het advies ‘inhoudelijk tegenstrijdig’. Daarom zal Rehn om uitleg worden gevraagd.

Rutte zegt te begrijpen dat Olli Rehn wil dat Nederland het begrotingstekort terugdringt door 6 miljard euro extra te bezuinigen. Hij begrijpt alleen niet waarom de Europese Commissie wil dat Nederland uitkomt op een tekort van 2,8 procent, terwijl 3 procent de afspraak is in het Europese begrotingspact. Wanneer Nederland nog eens 6 miljard euro gaat korten, komt het uit op een tekort van 3 procent.

Die 2,8 procent is bedoeld als veiligheidsmarge, maar daar zit Rutte niet op te wachten. De Volkskrant schrijft hierover:

Op basis van die CPB-cijfers zal Nederland in 2014 koersen op een overheidstekort van 3 procent zoals in Europa is afgesproken, zei Rutte. Hij zei te begrijpen dat begrotingscommissaris Olli Rehn pleit voor een ‘veiligheidsmarge’, maar hij meent dat Nederland al dusdanig veel bezuinigt dat meer ombuigingen niet gewenst zijn. ‘Wij menen dat de inspanningen om op 3 procent te komen al genoeg hard werk zal zijn.’ Volgens Rutte gaat het opgeteld tussen 2010 en 2017 om circa 50 miljard euro aan bezuinigingen.

De Volkskrant: Rutte: tekort terugbrengen naar 2,8 procent geen optie

Geef een reactie

Laatste reacties (26)