Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet: Loonbelasting omlaag, btw omhoog

  •  
14-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
WinkelendPubliek300.jpg
Meer salaris overhouden, maar meer moeten uitgeven. CDA en PVV tegen hoger BTW op eten. GroenLinks tegen verlaging vennootschapsbelasting: 'We zijn al een belastingparadijs'. SP: Dit is koopkrachtvernietiging
Het kabinet wil de inkomstenbelasting verlagen en de belasting om consumptiegoederen verhogen, zo meldt de NOS donderdag. Dat zou betekenen dat men meer salaris overhoudt, maar ook meer moet uitgeven aan allerlei inkopen. Staatssecretaris Weekers (Financiën, VVD) zegt dat de ingrepen werken en ondernemen aantrekkelijker moeten maken. Wat de staat hieraan overhoudt, is nog niet duidelijk. CDA en PVV hebben zich al uitgesproken tegen een hoger btw op voedingsmiddelen.
De NOS meldt dat Weekers uiteindelijk toe wil naar één btw-tarief van 19 procent. Nu bestaat er nog een laag tarief van zes procent, onder andere voor levensmiddelen. Dit lage tarief zou gedurende deze regeringperiode al omhoog gaan naar acht procent. In ruil hiervoor zouden tarieven van de inkomstenbelasting omlaag gaan van 52, 42 en 32 procent naar 50, 40 en 30 procent.
Weekers wil ook minder verschillende rijksbelastingen, 16 in plaats van 22. Vooral belastingen die hinderlijk zijn voor bedrijven, zoals de verpakkingen-belasting, moeten verdwijnen, aldus de staatssecretaris.
Partijen links en rechts van het spectrum reageren over het algemeen positief op de verschuiving van belastingdruk van arbeid naar consumptie. De Volkskrant meldt echter dat het CDA en de PVV zich al hebben uitgesproken tegen een verhoging van de belasting op voeding. De PvdA stelt als voorwaarde dat de lage inkomens en mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt er niet op achteruit gaan. GroenLinks heeft twijfels bij de eveneens geplande verlaging van de vennootschapsbelasting. “We zijn al een belastingparadijs. Bovendien weten we nu niet wat de invloed zal zijn van de grondslagharmonisatie binnen de EU en tot welk tarief dat zou moeten leiden. Daarmee loopt de staatssecretaris te veel op de zaken vooruit”, zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis. 
SP-fractievoorzitter Emile Roemer noemt de plannen van Weekers in een eerste reactie “keiharde koopkrachtvernietiging”. “Wat de meeste mensen op hun loonstrookje erbij krijgen, raken ze aan de kassa dubbel en dwars kwijt. Dit is een ordinaire winkelwagenbelasting”, aldus Roemer.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.