26

Kabinet loopt blauwtje bij ‘meest geliefde oppositie’

D66, ChristenUnie en SGP willen niet meer gezamenlijk onderhandelen met de coalitiepartijen VVD en PvdA

De zogenoemd ‘constructieve oppositie’, bestaande uit D66, ChristenUnie en SGP wil niet meer gezamenlijk onderhandelen met het kabinet. Volgens de partijen heeft het weinig zin meer om afspraken met de coalitie te maken, omdat hun steun niet meer voldoende is voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Volgens Joost Vulllings, politiek verslaggever van de NOS, speelt er echter nog iets mee:

Daarnaast is er natuurlijk ook wel wat chagrijn dat de coalitiepartijen al wat meevallers aan het verdelen zijn. Als je jarenlang de coalitie hebt gesteund in moeilijke tijden, wil je ook aan tafel zitten als er eens een keer te verdelen valt, wat leuks te doen is op het gebied van begrotingen.”

Een ander heet hangijzer is Groningse Gaskraan. De ChristenUnie wil dat het kabinet die verder dichtdraait voor ze verder praten. Nu de partijen niet langer bereid zijn als trio te onderhandelen mist het kabinet het automatisme van groepsgewijze steun waar twee jaar lang op is geleund bij begrotingszaken. Het kabinet maakt graag afspraken om vooraf verzekerd te zijn van steun, maar hoeft daarbij echt niet op de PVV of SP te rekenen (en dat wil de coalitie ook niet). CDA en GroenLinks zijn bereid de coalitie te steunen ‘bij goed beleid’, maar willen vooraf geen deals sluiten. Het kabinet zou ook begrotingen kunnen maken die zonder steun vooraf naar de Eerste Kamer worden gestuurd, maar dan is het risico aanzienlijk dat een begroting wordt weggestemd.

Verwacht wordt dat PvdA en VVD de komende tijd bij individuele fracties langsgaan om de wensen over de begroting te inventariseren. D66, ChristenUnie en SGP benadrukken dat ze zich – ondanks dat ze niet meer als trio willen overleggen om hun onderhandelingspositie te versterken – constructief blijven opstellen en dat ze bereid zijn in die ronde hun ideeën te bespreken.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)