Laatste update 20:53
54

Kabinet maakt dit jaar nog eind aan knalvuurwerk tijdens oud en nieuw

Knalvuurwerk zal dit jaar nog worden verboden. Dat meldt RTL Nieuws. Niet alleen zal het afsteken van rotjes niet langer zijn toegestaan, vuurwerkverkopers worden ook verplicht veiligheidsbrillen en afschietbuizen mee te geven bij de verkoop van vuurpijlen.

Al jaren klinkt de roep om het afsteken van het vrije vuurwerk met oud en nieuw aan banden te leggen, onder meer vanuit het vandaag afgezwaaide Rotterdamse GroenLinks-raadslis Arno Bonte. Mede op zijn initiatief werd vorig jaar al besloten dat in Rotterdam voortaan alleen een gecontroleerd evenement zou worden gehouden met professionele vuurwerkshows. Vorig jaar concludeerde ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat de jaarwisseling het gevaarlijkste moment van het jaar is, met jaarlijks honderden gewonden en gemiddeld één dodelijk slachtoffer.

Hoewel de OVV een totaalverbod op zowel vuurpijlen als knalvuurwerk voorstelde, vinden minister Ferd Grapperhaus (Justitie) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) dat te ver gaan. In plaats daarvan komt er alleen een verbod op “werpbaar knalvuurwerk”, oftewel: rotjes.

Volgens RTL Nieuws is het verbod op rotjes een eerste, voorzichtige stap richting een compleet verbod op vrije vuurwerkafsteek. RTL schrijft:

Het kabinet is bang voor groot maatschappelijk verzet als in één keer de verkoop van al het vuurwerk wordt verboden. Om de weerstand te beperken, willen de bewindslieden volgens een betrokkene ‘een behapbare stap’ zetten.

De Kamerleden van de regeringspartijen zouden inmiddels op de hoogte zijn van het plan. De ministerraad zal ergens in de komende weken het besluit definitief doorvoeren.

cc-foto: Sam Klein

Geef een reactie

Laatste reacties (54)