479

Kabinet maakt kunst kapot

UPDATE: Zijlstra zet door ... Buitensporige wraakbezuinigingen gericht tegen 'linkse hobby'

Vanmiddag debatteerde de Tweede Kamer over de bezuinigingen op de kunst en cultuur. Ze behoren tot de meest ideologische van het pakket maatregelen uit het regeerakkoord. Geen enkele sector wordt zo hard getroffen als de wereld van kunst en cultuur. De staatssecretaris wil volgens eigen zeggen een ‘cultuuromslag’ bewerkstelligen maar onduidelijk is wat de gevolgen zullen zijn. Vooral de van oudsher maatschappijkritische podiumkunsten zijn de klos. De kleine en middelgrote theaterwereld bijvoorbeeld moet zestig procent inleveren.


Vandaag werd in Den Haag geprotesteerd in de aanloop naar het debat dat om 15:30 uur in de Tweede Kamer begon. Kan massaal protest de cultuurbezuinigingen nog stoppen? vroeg de Volkskrant zich af. Kunstredacteur Harmen Bockma liet er weinig twijfel over bestaan:

Niet om de bezuinigingen omlaag te krijgen. Het is 200 miljoen en het blijft 200 miljoen. 

De kunstwereld heeft nog probeerd om verandering aan te brengen in het tempo waarmee de korting zal worden ingevoerd, maar dat is niet gelukt (zie video).

Staatssecretaris Zijlstra, die zijn afkeer van kunst graag etaleert, wil zelfs sneller bezuinigen dan oorspronkelijk gepland. Acteur Barry Atsma zegt tegen jongerenzender FunX (die ook op opgeheven wordt):

“Dat er bezuinigd moet worden is duidelijk, maar Halbe Zijlstra gaat veel te hard. Hij wil een macho zijn en kapt alles rigoureus af. Hij laat veertig procent van de theatersector verdwijnen. De manier waarop hij bezuinigt is niet slim, hij maakt alles kapot in plaats van dat hij dingen beter maakt.”

De ‘Schadekaart’ brengt de gevolgen van het kabinetsbeleid in beeld op een landkaart die oogt als een slagveld. Onder meer de befaamde kunstenaar Marlene Dumas komt aan het woord:

De afwegingen die gemaakt zijn bij de bezuinigingen zijn desastreus voor een gezonde ontwikkeling van de cultuur. Want wanneer men onkunde als winst beschouwt, verarmt een beschaving. Onze democratie is ook ingericht om impopulaire zaken te beschermen.

Video: een solidariteitsoptreden van WDR Symphony Orchestra Cologne (Köln) voor de met vernietiging bedreigde Nederlandse cultuur.

cc-foto: Wikimedia Dirck van Delen – Beeldenstorm in een kerk (1630)

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (479)