50

Kabinet maakt Nationaal Historisch Museum onmogelijk

NHM krijgt vanaf 1 januari geen subsidie meer

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur heeft de directie van het Nationaal Historisch Museum medegedeeld dat zij vanaf 1 januari geen subsidie meer krijgt. Dat meldt de Volkskrant. Een museum dat Nederlanders bewuster zou moeten maken van hun geschiedenis lijkt hiermee verleden tijd.

Volgens Erik Schilp, directeur van het NHM, is minister Donner niet bereid geld uit te geven voor de verzelfstandiging van paleis Soestdijk. Het NHM, gesteund door een aantal prominente historici, was van plan zich daar te vestigen. Nu Donner geen geld wil vrijmaken meent Zijlstra de subsidie ook te moeten stopzetten. “Zijlstra heeft ons te kennen gegeven dat daarmee ook de basis ontvalt aan het subsidiëren van het NHM”, aldus Schilp.

Het idee van een Nationaal Historisch Museum kwam uit de Tweede Kamer. Toenmalig SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen en CDA-er Maxime Verhagen wilden ‘de verbreiding van historisch besef en historische kennis bevorderen en bijdragen aan meer verbondenheid’, zo schrijft de Volkskrant.

Lees meer hierover bij de Volkskrant: Geen subsidie meer voor Nationaal Historisch Museum

cc-foto: Genlab Frank

Geef een reactie

Laatste reacties (50)