174

Kabinet: Maar we kopen wel een tweede JSF…

'Hillen heeft bord voor z'n kop' ... 6000 gedwongen ontslagen defensie, maar wel een tweede JSF voor Koninginnedag ... grove bezuinigingsoperatie bij defensie ... JSF later aanschaffen kost te veel geld volgens Hillen

Het kabinet gaat akkoord met de ingrijpende bezuinigingsoperatie bij Defensie, zo meldt de Volkskrant. Minister Hans Hillen van Defensie heeft dat vandaag na afloop van de wekelijkse ministerraad gemeld. Hij zal de grote lijnen van de maatregelen later toelichten.

Update 22:45

GroenLinks reageert:

“Minister Hillen heeft een bord voor zijn kop door hardnekkig het miljardenfiasco van de JSF te blijven doorzetten. Transportvliegtuigen en – helikopters worden wegbezuinigd, terwijl daar wereldwijd een groot tekort aan is. De minister kiest duidelijk voor duur speelgoed in plaats van een moderne en gespecialiseerde krijgsmacht”, aldus GL Tweede Kamerlid Arjan El Fassed.

Update 17.30

Hans Hillen maakte vandaag wel bekend voor 30 april een tweede JSF aan te schaffen. Het eerste testtoestel wordt naar verwachting in augustus 2012 geleverd en het tweede in maart 2013. Nederlandse piloten worden dan in de Verenigde Staten opgeleid.

Update 15.45

Volgens de Volkskrant wordt de komende jaren 30 procent van de staffuncties geschrapt. Verder worden alle tanks en cougar-helikopters wegbezuinigd, en moeten er 6000 mensen gedwongen worden ontslagen. Hillen moet de komende jaren 1 miljard euro besparen. Eerder deze week lekte al uit dat de bezuinigingen naar verwachting zullen leiden tot het gedwongen ontslag van ongeveer zesduizend mensen. In totaal zullen 12.300 arbeidsplaatsen verdwijnen bij de organisatie.

Minister Hans Hillen heeft zijn excuses aangeboden voor de gedwongen ontslagen die bij Defensie zullen vallen. Donderdag werd bekend dat er meer arbeidsplekken zullen verdwijnen dan voorheen aangenomen. Een anonieme bron heeft de plannen bevestigd aan de NOS. Minister Hillen heeft de plannen niet bevestigd, maar biedt wel vast zijn excuses aan.

In totaal zullen er circa 12.300 arbeidsplekken verdwijnen. Deels door openstaande vacatures niet meer in te vullen, deels door natuurlijk verloop, maar deels ook door gedwongen ontslagen. NOS meldt, op basis van een goed ingewijde bron, dat er zesduizend gedwongen ontslagen zullen plaatsvinden. Dit zijn er duizend meer dan eerder aangekondigd door de minister.

Minister Hillen heeft donderdag tijdens een bijeenkomst van de SGP in het Tweede Kamergebouw zijn excuses aangeboden voor ‘de wissel die op hen getrokken zal worden’. Het spijt hem dat hij Defensie-werknemers opzadelt met ‘een dof gevoel van ellende’.

De Volkskrant rekent uit dat omgerekend één op de zes werknemers zijn baan zal verliezen. 

NOS: zesduizend gedwongen ontslagen bij Defensie

Geef een reactie

Laatste reacties (174)