Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Kabinet moet eerlijker zijn'

  •  
16-08-2011
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
206 keer bekeken
  •  
rutte_reken_300.jpg
Update: Rutte gered, Kamer verwerpt motie van afkeuring ... SP en Partij voor de Dieren dienen motie van afkeuring in ... Ook PvdA, GroenLinks en D66 dienen samen een motie in ... Pechtold: 'Financiële steun is te rooskleurig uitgelegd'... Cohen: Regering heeft vertrouwen geschaad
De Tweede Kamer eiste dinsdag een brief met meer uitleg over de financiële steun aan Griekenland. Die brief is er nu, zo ook meer duidelijkheid: Rutte heeft de financiële steun te rooskleurig uitgelegd aan de Kamer, aldus D66-leider Alexander Pechtold tegenover NOS. Nu, deel 2 van het debat.
Update 19:00
De Volkskrant concludeert:
Het kabinet moet de Tweede Kamer voortaan beter en eerlijker voorlichten, wil zij het vertrouwen van de partijen behouden. Dat is de uitkomst van het tweede debat over de ‘verkeerde rekensom’ van premier Rutte, waarvoor een groot deel van de Kamer terugkeerde van reces. Vertrouwen was het toverwoord tijdens het vijf uur durende debat. Volgens PvdA-fractievoorzitter Job Cohen heeft het kabinet het vertrouwen van de Kamer geschaad, door met ‘halve waarheden’ over de Griekse noodsteun te komen. 
Update 18.00
De uitleg van de som was niet verkeerd. “Het was een onjuist voorstelling van zaken”, meent SP-leider Emile Roemer. De misrekening van 50 miljard vindt hij onacceptabel. Samen met de Partij voor de Dieren diende de SP een motie van afkeuring in, maar die werd door de Kamer verworpen.
D66, PvdA en GroenLinks dienden ook samen een motie in. Job Cohen vindt dat Rutte ook geen helder verhaal vertelt over het voorstel van Merkel en Sarkozy. Rutte ontkent dat de macht bij de deelstaten verdwijnt, maar volgens Cohen is dat onoverkomelijk. De PvdA leider wil dat Rutte een verklaring opstelt waarin staat hoe in de toekomst onduidelijkheid voorkomen kan worden. Alexander Pechtold (D66) wil dat het kabinet de Kamer per brief gaat informeren over de toekomt van Europa inclusief een inschatting van de risico’s.
Update 17.00
Het lijkt er op dat er een Kamermeerderheid is voor het kabinetsplan voor steun aan Griekenland. PvdA, GroenLinks en D66 willen Rutte wel steunen, maar willen wel dat het vertrouwen wordt hersteld. Rutte blijft er bij dat zijn som onhandig was, maar niet fout. Het is nog niet duidelijk of de oppositiepartijen genoeg vertrouwen putten uit deze excuses van de premier. Het eerste termijn van het debat zit er op en gaat om 17.10 uur verder met het indienen van eventuele moties.
Update: 14.30
De oppositie grijpt het debat ook aan om te bespreken hoeveel bevoegdheden Brussel moet krijgen. De SP en de Partij voor de Dieren pleiten voor een referendum voordat Nederland bevoegdheden overdraagt naar Europa. D66-leider Alexander Pechtold wil juist geen referendum over meer zeggenschap van de EU. CDA-Kamerlid Elly Blanksma pleitte voor een instituut dat sancties kan opleggen als landen een potje maken van hun begroting.
Update 13.40
Ook PvdA-leider Job Cohen vraagt de regering voortaan in volle openheid het verhaal te vertellen ‘ook wanneer dit politiek even niet handig uitkomt’. Cohen verwijt Rutte niet eerlijk te zijn geweest over de verdeling van de bijdrage aan Griekenland.
Cohen stelt ook dat de regering ook niet eerlijk is geweest over het eventueel overdragen van Nederlandse bevoegdheden aan Europa. Rutte meent dat Nederland hiermee geen bevoegdheden kwijt zal raken, terwijl dit uiteindelijk wel de verwachting lijkt te zijn. 
Fractievoorzitter van de SP, Emile Roemer, en Marianne Thiemen van de Partij van de Dieren pleiten voor een volksraadpleging voordat Nederland soevereiniteit aan Europa overdraagt. Pechtold vindt een referendum over de zeggenschap van de EU onnodig. 
Roemer verklaarde vlak voor het debat dat Rutte nog een kans krijgt, maar dat ‘de motie van afkeuring nog in de achterzak zit’.
Update 13.30
D66-leider Alexander Pechtold roept Rutte op ‘open en eerlijk’ te communiceren. Hij verlangt van de minister-president woensdag duidelijkheid te geven over de verdeling van de steun aan Griekenland. Tot nu heeft Rutte verklaart dat de verdeling tussen de banken en de overheden 50/50 is, maar uit de brief blijkt anders dat de banken uiteindelijk veel minder zullen bijdragen. 
Update 17.8 13.00:
Op verzoek van de Kamer heeft het kabinet een brief opgesteld met uitleg over de grootte van de steun aan Griekenland. Alle cijfers worden nogmaals op een rijtje gezet, in de hoop meer duidelijkheid te scheppen over de grootte. Na het debat dinsdag was er nog veel onduidelijkheid over hoe die steun is opgebouwd. Volgens NOS lijkt de oppositie nu genoegen te nemen met de nieuwe 7-pagina’s tellende toelichting. 
Lees hier de brief van het ministerie van Financiën.
Update 17.30
Een deel van de oppositie is nog steeds niet tevreden met Rutte’s uitleg over de nieuwe steunmaatregelen voor Griekenland. Ze willen dat Rutte morgen voor 10.00 uur een brief stuurt naar het kabinet en daarna weer in debat gaat.
De oppositie verwijt Rutte dat hij de cijfers bewust mooier wil laten lijken om de PVV te vriend te houden. Rutte ontkent dat, maar volgens D66 Kamerlid Wouter Koolmees heeft Rutte de zaken wel degelijk te rooskleurig voorgesteld. De SP sprak van een rookgordijn aan cijfers en dreigt met een motie van afkeuring. Ook PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk noemde het ‘een schimmig verhaal’.
Vanuit de oppositie was er ook veel kritiek op de PVV. De gedoogpartner van het kabinet is tegen de steun aan Griekenland waardoor Rutte afhankelijk is van steun van een deel van de oppositie.
NOS schrijft:
Na de laatste Europese afspraken over een nieuw steunpakket ontstond verwarring over de bedragen. Volgens premier Rutte ging het om 109 miljard euro, inclusief een bijdrage van 50 miljard euro van de banken en andere financiële instellingen. Andere Europese regeringsleiders spraken echter van 159 miljard euro, waarvan 50 miljard van de banken.
De altijd optimistische premier bood vrijdag excuses aan voor zijn geblunder maar de Kamer wil er nog wel even het fijne van weten.
Oppositieleider Job Cohen verklaarde tegenover het Radio 1 Journaal:
Het gaat nu over de vraag wat de premier precies heeft gezegd. En strookt dit met wat minister De Jager in het parlement voorafgaand aan de die top heeft afgesproken? Wij willen het naadje van de kous weten. Waar staat de regering nou eigenlijk? Wat steunen we precies?”
Ook De Jager moet zich verantwoorden. 

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.