19

Kabinet neemt foute kleding op de korrel

Update: VVD ziet niets in plannen van Ploumen ... Minister: 'Kleding in Nederlandse schappen deugt niet'

Het kabinet ziet een voortrekkersrol voor Nederland in de strijd tegen foute kleding die onder zeer slechte omstandigheden in Bangladesh wordt geproduceerd. In een toespraak voor FNV Mondiaal, die donderdagmiddag zal worden uitgesproken, neemt minister Ploumen alvast het voortouw.

Veel kleding in Nederlandse schappen deugt niet. Dat moet veranderen.

Aldus minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ploumen wil zich gaan opwerpen als ‘coördinator van alle donorinspanningen voor veilige arbeidsomstandigheden in de textielsector in Bangladesh’ en het gesprek aangaan met de Bengalese regering, de Wereldbank, de EU en textielbedrijven uit Europa.

Aanleiding is de ramp in de Rana Plaza kledingfabriek in hoofdstad Dhaka, die enkele weken geleden instortte, waar bij 1127 mensen omkwamen en velen gewond raakte. Sindsdien is er vlakbij ook een kledingfabriek afgebrand met dodelijke slachtoffers tot gevolg, waarna er onrust uitbrak in het land. 300 fabrieken werden uit voorzorg gesloten.

Een internationaal charter wat als doel heeft de veiligheid van medewerkers van kledingfabrieken in Bangladesh te vergroten, werd al door 24 ketens als H7M en Zara ondertekend. De Amerikaanse bedrijven Wall Mart en Gap weigeren tot nu toe het charter te ondertekenen en claimen te vertrouwen op eigen inspecties. Wall Mart stelde deze inspecties in nadat in november 110 mensen omkwamen bij een brand in een van haar Bengaalse fabrieken.

Hoewel het charter en de inzet van Ploumen zich vooral richten op de erbarmelijke omstandigheden waarin ‘foute kleding’ wordt geproduceerd in Bangladesh, zijn er nog vele andere lage lonen landen waar werknemers gevaar lopen. Zo vielen er woensdagnacht nog een onbekend aantal doden en vele gewonden toen het betonnen dak van een schoenenfabriek in Cambodja het begaf en werknemers onderhet puin bekneld raakten.

Update 20.00

De VVD vindt het plan van Ploumen om 9 miljoen euro te stoppen in verbetering van de werkomstandigheden van textielarbeiders in Bangladesh maar niets. Tweede Kamerlid René Leegte noemt de maatregel ‘volstrekt overbodig’. Volgens hem probeert Ploumen op deze manier het Nederlandse schuldgevoel af te kopen. De grootste kledingketens hebben inmiddels een overeenkomst getekend voor de bescherming van de arbeiders. Daarom vindt Leegte het plan van Ploumen overbodig.

NOS: ‘Kabinet strijdt tegen foute kleding

Geef een reactie

Laatste reacties (19)