47

Kabinet neemt polder ‘niet serieus’

Update: Asscher 'herkent zich niet in beeld' ... FNV-voorzitter Heerts: 'VVD en PvdA frustreren overleg met vakbeweging en werkgevers door ingrepen zonder overleg door te voeren' ... CDA wil 'opheldering'

Het kabinet frustreert het overleg met de vakbeweging en de werkgevers over een sociaal akkoord. Ton Heerts, voorzitter van de vakcentrale FNV, zegt dat in een vraaggesprek met de Volkskrant. Volgens Heerts worden allerlei ingrepen doorgevoerd – denk aan ingrepen in de woningmarkt en de AOW – zonder dat hierbij overlegd wordt met de vakbeweging, zoals afgesproken.

Update
Minister Asscher van Sociale Zaken herkent zich niet in het beeld dat het kabinet het overleg met de sociale partners frustreert. Volgens de minister is er volop ruimte voor overleg en worden de bonden niet overal buiten gelaten. De Volkskrant meldt:

Volgens hem (Asscher, red.) was de afspraak dat er geen nieuwe voorstellen zullen komen zonder overleg met vakbonden en werkgevers. De voorbeelden die Heerts noemt, zijn volgens de minister niet van toepassing.

Zo hebben de sociale partners vooraf inzage gehad in de brief van minister Stef Blok (Wonen) aan de Eerste Kamer dat het kabinet geen ruimte ziet om de hypotheekregels te versoepelen. En de compensatiemaatregelen van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken voor mensen die getroffen worden door de eerdere AOW-verhoging, konden niet langer wachten. ‘De AOW-verhoging was al ingegaan. De wet was al in werking. De afspraak was niet om 3 maanden niet te regeren.’

CDA
Tweede Kamerlid Pieter Heerma (CDA) wil opheldering van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken over de uitlatingen van Heerts. Heerma wil Asscher dinsdag naar het wekelijkse vragenuurtje van de Kamer halen, meldt Trouw.

Eerder
Heerts waarschuwt in de krant:

We gaan voor herstel van vertrouwen in de polder. Dat is nodig om de economie weer vlot te trekken. Maar op deze manier komen we aan onderhandelen niet toe.”

Op 19 december vond het Midwinteroverleg met de sociale partners plaats. Het kabinet zegde destijds toe open te staan voor eventuele alternatieve voorstellen, mits deze min of meer de beoogde bezuiniging opleveren. Maar daar lijkt het kabinet zich nu niet meer mee bezig te houden. Heerts voelt zich niet meer serieus genomen door de bewindspersonen met wie hij moet onderhandelen.

Zo hekelt de FNV-voorzitter het versneld verhogen van de AOW-leeftijd. Het gat dat ontstaat tussen prepensioenregelingen die eindigen op 65 jaar en de AOW die vanaf dit jaar steeds later ingaat, wordt alleen aangevuld voor een kleine groep minima. Heerts:

Zo gaat dat niet. Er wordt niets gedaan om mensen duurzaam langer te laten doorwerken, terwijl daar afspraken over zijn gemaakt. De flex-AOW waarbij je je AOW eerder kon laten ingaan, is verdwenen. En wat doen we met mensen die echt versleten zijn?

Daadkracht zonder draagvlak
Naast de verhoging van de AOW-leeftijd vindt ook de mededeling van minister Stef Blok (Wonen) dat het hypotheekbeleid niet wordt aangepast, geen genade bij de FNV-voorzitter. “Daarover was overleg toegezegd. Op deze manier komen bouwvakkers niet weer aan het werk. Herstel van vertrouwen is ver te zoeken.”

Heerts verwijt het kabinet dan ook daadkracht zonder draagvlak.

Het is heel stoer allemaal, maar het is te omvangrijk, te desastreus. Wij mogen meepraten om alternatieven te bedenken, maar daar fietsen ze doorheen. Dat frustreert het overleg enorm.

Heerts verklaart in het interview zelfs dat het kabinet ‘een sluipmoordenaar’ loslaat op de verzorgingsstaat. Zo zou de sociale zekerheid steeds meer worden gebruikt om de staatskas te vullen, aldus Heerst.

Op 19 december kwamen kabinet, werkgevers en vakbonden voor het eerst in een jaar tijd bij elkaar voor sociaal overleg. Bonden en werkgevers spraken toen van een goed begin.

Foto: (VRNL) FNV-voorzitter Ton Heerts en Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, praten met minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher en premier Mark Rutte in het Torentje op het Binnenhof.

Volkskrant: FNV-voorzitter: ‘Sociaal overleg heeft zo geen zin’

Volkskrant: Asscher herkent zich niet in beeld FNV-voorzitter Heerts

Trouw: CDA wil opheldering van Asscher over kritiek FNV-voorzitter

Geef een reactie

Laatste reacties (47)