11

Kabinet negeert duurzaamheidseisen, wil Maleisisch hardhout invoeren

En passant beschuldigen staatssecretarissen Mansveld en Dijksma WNF en Greenpeace van belangenverstrengeling

In Maleisië is er geen sprake van duurzaam bosbeheer. Daarom worstelde het ene na het andere kabinet met de invoer van hardhout uit Maleisië. Het hout heeft wel een MTCS-keurmerk, dat wordt erkend als duurzaam, maar over dat keurmerk is nogal wat twijfel. Volgens onder meer Greenpeace en WNF deugt het keurmerk niet. Maar dat komt omdat zij aan de wieg stonden van een ander, concurrerend, keurmerk, aldus Dijksma en Mansveld. Volgens de twee staatssecretarissen willen de ngo’s het andere keurmerk, FSC, ‘groot maken’.

Maandag besloot het kabinet dat hardhout uit Maleisië met het MTCS-keurmerk zal worden erkend als duurzaam, waardoor de overheid het voortaan kan inkopen en gebruiken voor bouwwerkzaamheden. Een onafhankelijke commissie en een rechter hebben echter eerder al geoordeeld dat er in Maleisië geen sprake is van duurzaam bosbeheer. “Volgens het kabinet zijn alle belemmeringen nu opgelost”, schrijft dagblad Trouw. Maar echt zeker lijken Dijksma en Mansveld hier niet van. Een onafhankelijke toetsingscommissie zal nog ‘een laatste check’ moeten uitvoeren.

WNF en Greenpeace verwerpen de beschuldigingen van de staatssecretarissen. Jaap van der Waarde van het WNF:

Dat mijn organisatie in het bestuur van een ander keurmerk zit, doet er niet toe. Het Maleisische keurmerk voldoet niet […] Het lijkt er nu sterk op dat als het economisch belang maar groot genoeg is, een keurmerk niet aan de Nederlandse duurzaamheidseisen hoeft te voldoen.

Trouw: ‘Greenpeace en WNF schuldig aan belangenverstrengeling’ 

cc-foto: MyBukit

Geef een reactie

Laatste reacties (11)