Laatste update 14:02
40

Kabinet negeert pensioenafspraken, FNV komt met nieuw voorstel

Vakbond FNV zal binnenkort met een nieuw voorstel komen voor een flexibele AOW. FNV is het met PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius eens, die in Trouw opmerkt dat mensen met zware beroepen nog altijd niet worden ontzien, terwijl dat wél in het pensioenakkoord van 2011 is opgenomen.

Het was Jongerius zelf die destijds als FNV-voorzitter haar handtekening onder het akkoord zette. Mensen met zwaarbelaste beroepen, zoals bijvoorbeeld stratenmakers en bouwvakkers zouden niet tot hun 67ste hoeven doorwerken. Maar die afspraak blijft nu liggen. Onaanvaardbaar, zo vindt FNV:

‘Het is nu eenmaal zo dat veel mensen in de bouw of in andere zware beroepen, op hun 60ste al versleten zijn. Dan kun je niet zeggen: u moet doorwerken tot 67.’

‘Alleen de verhoging van de AOW-leeftijd is doorgezet, voor de rest is er weinig van terechtgekomen,’ zegt Jongerius. Het FNV onderschrijft dat. Volgens de vakbond is er vooralsnog slechts ‘een karige compensatie’ doorgevoerd om het AOW-gat te dichten. Dat geldt bijvoorbeeld voor militairen en brandweerlieden, maar ‘dat is natuurlijk veel te weinig’, aldus FNV.

Volgende maand zal de bond daarom met een nieuw voorstel komen, laat een woordvoerder van FNV weten. Ook zegt hij wel te weten waaróm de eerder gemaakte afspraken worden genegeerd:

‘De politiek vindt het allemaal te duur. Het kost – door de toenemende vergrijzing – natuurlijk heel veel geld. Blijkbaar was dat voor de politiek een reden om er toch geen vaart achter te zetten.’

Bron: NOS / cc-foto: FaceMePLS

Geef een reactie

Laatste reacties (40)