456

Kabinet officieel demissionair

Rutte verliet rond 16.00 uur huis van de koningin ... Ontslag is officieel ... Morgen volgt verklaring in de Kamer ... Meerderheid partijen wil voor zomer verkiezingen ... Oppositiepartijen bepalen eveneens hun positie ... Samsom (PvdA) 'ook bereid om met VVD te regeren' ... Met Wilders wil niemand meer... Telegraaf: Wilders besloot alleen

Het Catshuisoverleg is mislukt, de coalitiegenoten en hun gedoger kunnen niet samen verder. Rutte kwam om 14.00 uur aan bij Paleis Huis ten Bosch waar hij het ontslag van het kabinet heeft aangeboden aan de koningin.


Update 17.00

Geruchten doen de ronde dat op 27 juni verkiezingen zullen plaatsvinden. Fractieleiders van alle partijen dringen daarop aan.

Update 15.00

Rutte stond na zijn bezoek aan de koningin de pers niet te woord. Dinsdag geeft hij om 14.00 uur uitleg over de politieke situatie in de Tweede Kamer. Ook zal de Kamer dan in debat gaan over welke wetsvoorstellen behouden zullen worden.

Alle partijen willen dat er zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen komen. Een meerderheid wil dat het liefst voor de zomervakantie. SP-leider Roemer benadrukt dat de oppositie zich ‘niet gek moet laten maken’. Hij wil iets meer tijd nemen om het begrotingstekort op orde te brengen. “Voorop staat dat er zo snel mogelijk verkiezingen komen.”

D66-leider Pechtold benadrukt dat het wel belangrijk is dat de begroting op orde komt. D66 is bereid ingrijpende maatregelen te steunen die het mogelijk maken dat er voor 1 juni een volwaardige begroting ligt. Pechtold noemde bijvoorbeeld de nullijn voor ambtenaren als een maatregel die hij wil steunen. Ook de btw-verhoging, maatregelen op de woningmarkt en de overdrachtsbelasting op 2 procent kunnen op steun van D66 rekenen.

De Kamer is er grotendeels over uit wat er nu moet gebeuren, meent GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap.

Als we laten zien dat we echt willen hervormen, dan ben ik ervan overtuigd dat Brussel daarmee akkoord gaat.” 

De Tweede Kamer houdt dinsdag een debat over de ontstane situatie. Als het kabinet straks demissionair is, welke kabinetsvoorstellen worden dan nog behandeld en welke onderwerpen worden controversieel verklaard en dus doorgeschoven naar een nieuw kabinet? Daarnaast moet er sowieso een begroting voor volgend jaar komen die door de Kamer wordt gesteund. Die moet in september, voor Prinsjesdag, klaar zijn.

Verkiezingen zullen voor die tijd nog niet worden gehouden. Volgens de kieswet moeten die wel binnen 86 dagen worden georganiseerd. Maar omdat nieuwe partijen zich moeten kunnen inschrijven, kunnen verkiezingen pas op z’n vroegst in juli worden gehouden. Vanwege de vakantietijd zullen de verkiezingen worden doorgeschoven naar september of oktober, zo schrijft NRC Handelsblad vanochtend.

Verkiezingen en daarna
De oppositiepartijen hebben het afgelopen weekend hun voorkeur uitgesproken voor verkiezingen. Jolande Sap, fractievoorzitter van GroenLinks:

De keuze voor een stabiel hervormingskabinet is straks aan de kiezer. Ondertussen is de Tweede Kamer aan zet. Rutte past nu bescheidenheid.”

D66 vindt dat het kabinet morgen na het debat in de Tweede Kamer het ontslag moet indienen, meldt de NOS. “Ik zou het chic vinden als ze het ontslag indienen nadat ze met de Tweede Kamer hebben gedebatteerd. Ze hoeven niet bang te zijn voor een motie van wantrouwen,” zei D66-leider Pechtold maandagochtend in het Radio 1-journaal. D66 is bereid het minderheidskabinet te helpen een begroting voor 2013 in elkaar te zetten en roept de PvdA en SP op ook mee te werken.

PvdA-leider Samsom zei zondagavond in Brandpunt dat hij bereid is om na de verkiezingen te regeren met de VVD. “Ik ben tot alles bereid, als iedereen over zijn schaduw heen wil springen.” Na de vorige verkiezingen liepen de onderhandelingen over Paars-plus (VVD-PvdA-D66-GroenLinks) stuk.

In een regering met de PVV lijkt niemand meer zin te hebben. VVD-fractievoorzitter Blok en CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma verkondigen weliswaar het standpunt van hun partijen: Wij sluiten niemand uit, maar tegelijkertijd spraken zijn over het weekend heen in de media hun ontgoocheling uit over de beslissing van Geert Wilders om te stoppen met het Catshuisoverleg.

Nederlanders willen PVV niet meer in regering

Ook een meerderheid van de Nederlanders zou niets zien in een volgende regering met de PVV. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws onder 650 mensen. Slechts 35,4 procent van de Nederlanders heeft vertrouwen in een volgende regering met de PVV. Bijna 80 procent van de bevolking is ervan overtuigd dat er nieuwe verkiezingen moeten komen.

Telegraaf: ‘Wilders stort het land in crisis’

De media zijn evenmin mals over Wilders. Zelfs de Telegraaf, die gewoonlijk een PVV-vriendelijke houding aanneemt, haalt maandagochtend fel uit naar de PVV-voorman. “Wilders stort het land in crisis” schreeuwt de voorpagina van de krant. Nog dodelijker is echter het stuk waarin de Telegraaf zegt dat Wilders het besluit in zijn eentje heeft genomen. Hij zou niet hebben overlegd met zijn voltallige fractie, slechts met een klein groepje getrouwen. De krant haalt het Tweede Kamerlid Richard de Mos aan: “We zijn niet geraadpleegd. Dat vind ik niet erg. Ik vertrouw erop dat Wilders en Agema de juiste conclusies hebben getrokken.”

Beurzen

De Europese beurzen verliezen flink door politieke onzekerheid in Frankrijk en Nederland. Door het mislukken van het Catshuisoverleg loopt het renteverschil tussen de Duitse en Nederlandse obligaties verder op. De AEX-index toonde maandag aan het eind van ochtend 300,95 punten. Dat is de laagste stand sinds eind december vorig jaar.

Foto-cc: Sebastiaan ter Burg

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (456)