Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet kondigt onderzoek aan naar vierduizend deals Belastingdienst

  •  
08-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
26365929551_721f6c1c9f_k
Het kabinet gaat onderzoeken of de Belastingdienst zich bij ruim 4000 deals wel aan de regels heeft gehouden. Het gaat daarbij om zogenaamde ‘rulings’ die met bijvoorbeeld multinationals worden gemaakt. Dinsdag bleek uit de Paradise Papers dat het Amerikaanse bedrijf Procter & Gamble miljoen dollars onbelast via Nederland had kunnen wegsluizen dankzij een goedkeuring van een belastinginspecteur.
De nieuwe staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) heeft nu in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat het niet volgen van de procedures onacceptabel is. Daarom zullen nu vierduizend rulings waarbij sprake is van ‘een grensoverschrijdend effect’ nader worden bekeken. Ook is de Algemene Rekenkamer gevraagd onderzoek te doen naar belastingontwijking.
Dinsdag bleek nog dat de Tweede Kamer zelf geen enkele controle op de rulings kan uitvoeren, omdat de Belastingdienst de inhoud ervan geheimhoudt. De staatssecretarissen voor Snel lieten de rulings allemaal ongemoeid, omdat het bedrijven zou verleiden zich in Nederland te vestigen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.