24

Kabinet onderzoekt Russische BUK-raket leverancier

Rostec wordt door Europa nog steeds niet geboycot terwijl het grote belastingvoordelen geniet in Nederland. En hoogstwaarschijnlijk leverancier is van de fatale MH17 raket

Premier Rutte heeft een onderzoek toegezegd naar het Russische bedrijf Rostec. Deze wapenleverancier zou ook BUK-luchtdoelraketten leveren aan Rusland. Het vermoeden bestaat dat de MH17 is neergeschoten met zo’n raket.

Het kabinet stemde in met het onderzoek, onder andere op aandringen van GroenLinks. Rostec geniet grote belastingvoordelen doordat ze een vestiging hebben op de Nederlandse Zuidas.

Jesse Klaver: “Er zijn sterke aanwijzingen dat de leverancier van BUK-luchtdoelraketten gevestigd is op de Zuidas. Dit bedrijf geniet hier grote belastingvoordelen. Dit is extra wrang omdat dit type raket in verband wordt gebracht met het neerhalen van de MH17. Het is goed dat het kabinet dit snel en grondig gaat onderzoeken. Als de aantijgingen tegen dit bedrijf kloppen dan staat het kabinet maar één ding te doen: zorgen dat dit bedrijf uit Nederland verdwijnt.

Alleen de directeur van Rostec staat op de Amerikaanse sanctielijst, maar niet op de Europese. Daardoor kan het bedrijf nog steeds gebruik maken van de voordelige Nederlandse belastingconstructies. 

De onderzoekswebsite 925, legde voor het eerst verband tussen het bedrijf het de BUK-luchtdoelraket die hoogstwaarschijnlijk de MH17 uit de lucht schoot.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)