Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet onderzoekt tragere stijging pensioeneeftijd

  •  
28-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ministerraad op het Binnenhof

© 2018-11-16 11:11:03 DEN HAAG - Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. ANP REMKO DE WAAL

In een poging om de partijen weer terug aan de onderhandelingstafel te krijgen voor een pensioenakkoord gaat minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken laten onderzoeken of de pensioenleeftijd – op termijn – minder snel omhoog kan gaan. Dat meldt NRC. De AOW-leeftijd stijgt volgens de huidige regels mee met de levensverwachting. Dat betekent dat er voor elk jaar dat de gemiddelde levensverwachting stijgt, er een jaar extra gewerkt moet worden. Over die regel is veel discussie, omdat het jaar dat iemand langer leeft nog al eens in slechte gezondheid wordt beleefd.
Vorige week klapte het pensioenakkoord na tien jaar overleggen. De vakbonden wilden dat de AOW-leeftijd de komende jaren zou worden bevroren op 66 jaar, maar het kabinet wilde de geplande verhoging naar 67 jaar uiterlijk een aantal jaren vertragen. Ook het verhogen van de dekkingsgraad voor pensioenfondsen, een harde eis van de bonden die indexatie opnieuw mogelijk moest maken, was onbespreekbaar voor het kabinet.
Het kabinet berekende eerder dat een vertraagde stijging van de pensioenleeftijd zeker 6 miljard euro per jaar kost, waarover pas in een volgende kabinetsformatie beslist zou kunnen worden. Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek zullen er op dat gebied wellicht toch concessies worden gedaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.