237

Kabinet opent jacht op illegalen

Illegaliteit wordt een overtreding, geen misdrijf

Het kabinet heeft vrijdagavond besloten dat illegalen in Nederland voortaan streng gestraft worden. Illegalen riskeren een boete van enkele honderden euro’s. Wie wordt opgepakt wordt eveneens vastgezet in vreemdelingendetentie in afwachting van uitzetting.

De Volkskrant schrijft dat minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) heeft benadrukt dat er geen sprake is van een ‘heksenjacht’. Illegaal verblijf wordt bestempeld als een overtreding, niet als een misdrijf zoals eerdere plannen van het kabinet aankondigde. Daarmee wil Leers voorkomen dat kerken, die illegalen onderdak zullen bieden, ook strafbaar zullen zijn.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens sprak zich onlangs uit over de praktijken in Italië waar illegalen vier jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Dat deed Leers besluiten af te zien van zijn eerdere plannen. Gevangenisstraf werkt ook averechts, stelt de minister. “Dan blijft diegene hier juist op kosten van de gemeenschap.”

Minderjarige vreemdelingen krijgen geen boete en worden ook niet naar de gevangenis gebracht. Ook houden illegalen het recht op medische zorg en ook komt er geen meldplicht voor artsen om vreemdelingen aan te geven.

In Nederland leven zo’n 100 duizend illegalen volgens de berekeningen van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum die het instituut in 2009 deed. Het aantal vreemdelingen is de afgelopen jaren sterk afgenomen omdat veel landen in Centraal Europa zich bij de Europese Unie hebben gevoegd.

Leers wil met de nieuwe wet de criminaliteit rond illegaliteit aanpakken zoals huisjesmelkerij, illegale tewerkstelling en uitbaring. Het oppakken van illegalen zal een prioriteit krijgen bij de landelijk politie.
Lees meer bij de Volkskrant: Illegaal verblijf in Nederland wordt strafbaar

Geef een reactie

Laatste reacties (237)