55

Kabinet: Opsluiting Brandon reglementair

40 patiënten in vergelijkbare situatie als verstandelijk gehandicapte Brandon

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten noemt de opgesloten situatie van de 18-jarige verstandelijke Brandon ‘schrijnend’. Maar zijn opsluiting waarin hij met een tuigje van een halve meter vast zit aan de muur, voldoet volgens haar wel aan de criteria voor vrijheidsbeperking.

De PvdA vroeg dinsdagavond direct een spoeddebat aan als reactie op de uitzending van Uitgesproken EO. Zijn moeder zei in die reportage dat haar zoon als een ‘gekooid dier’ wordt behandeld. Als drie jaar is Brandon niet uit zijn ruimte geweest die lijkt op een isoleercel.

Gehandicapte instelling ’s Heeren Loo houdt Brandon vastgeketend in zijn ‘cel’ vanwege zijn onvoorspelbare gedrag. PvdA Kamerlid Agnes Wolbert is geschokt en vindt de situatie mensonterend:

Geen aandoening is zo erg dat dit vededigbaar zou zijn. Brandon’s situatie moet per direct worden verbeterd. Elke dag dat dit langer duurt is een dag te lang.” Ook CDA Kamerlid Sabine Uitslag keurt de behandeling af: “Ik krijg hiervan een knoop in mijn maag. Ik kan me niet voorstellen dat dit de enige manier om deze jongen te behandelen. Iemand drie jaar zo vasthouden, dat kan echt niet.

Veldhuijzen van Zanten meldde dat 40 patiënten in een vergelijkbare situatie als die van Brandon zitten. Volgens haar is echter geprobeerd om de 18-jarige jongen in betere omstandigheden te laten verblijven. In 2009 werd zijn woonruimte voor 500.000 euro aangepast, maar die werd later door Brandon vernield.

De tweede Kamer houdt woensdagmiddag om 16.00 een spoeddebat over Brandon.
Lees meer op Joop.nl: PvdA verbijsterd over geketende Brandon
NOS: Kabinet verdedigd aanpak Brandon

Geef een reactie

Laatste reacties (55)