12

Kabinet pakt huwelijksdwang aan

Lodewijk Asscher start campagne tegen uithuwelijking ... Minister maakt einde aan gebrek aan kennis bij docenten en huisartsen en verwarring door verschillende meldpunten

Het kabinet is een campagne gestart tegen uithuwelijking. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) begint vrijdag een informatiecampagne die tot eind volgend jaar duurt. Eén van de maatregelen die Asscher treft om uithuwelijking elders te bemoeilijken, is dat iedereen vanaf 12 jaar die uit ons land vertrekt, zelf aangifte moet doen.

De minister heeft de site www.alsniemandietsweet.nl gelanceerd. Ook komen er posters in bioscopen, banners op websites die vooral door jongeren worden bezocht en radiospotjes op jongerenzenders. Slachtoffers van huwelijksdwang kunnen het telefoonnummer voor huiselijk geweld bellen.

NRC schrijft hierover:

Volgens Asscher wordt het voorkomen van deze gedwongen huwelijken nu bemoeilijkt door een gebrek aan kennis bij degenen die het als eerste zouden moeten signaleren zoals docenten, mentoren, leerplichtambtenaren, huisartsen en schoolartsen en verpleegkundigen. Ook zijn er teveel verschillende meldpunten.”

Voor scholen en zorginstellingen komt verplicht een meldcode voor kindermishandeling en huiselijk geweld. Deze code gaat 1 juli van kracht en kan ook gehanteerd worden in de strijd tegen huwelijksdwang.

Vrouwen die in het buitenland zijn achtergelaten of tot een huwelijk zijn gedwongen, moeten voortaan door de Nederlandse ambassade worden geholpen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken moet direct handelen, identiteitspapieren in orde maken, de repatriëring en opvang regelen, aldus Asscher.

Iedereen vanaf 12 jaar die Nederland verlaat, moet zich in de toekomst persoonlijk uitschrijven.

De Volkskrant: Campagne tegen uithuwelijking van start

Geef een reactie

Laatste reacties (12)