Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet pakt schandalig misbruik pgb aan

  •  
04-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
ANP_PGB.jpg
Jaarlijks wordt voor miljoenen gefraudeerd met het persoonsgebonden budget
Het persoonsgebonden budget (pgb) mag van dit kabinet blijven. Wel moet het geld daadwerkelijk uitgegeven worden aan écht noodzakelijke zorg en moet er een einde komen aan de fraude en het oneigenlijk gebruik ervan.
Het kabinet gaat met 22 speciale inspecteurs, een nieuw betaalsysteem en door meer controle – zelfs tot in de huiskamer – de strijd aan met fraude met het pgb. Volgens justitie zou er voor tientallen miljoenen euro’s worden gefraudeerd, vooral door malafide zorgbureaus. Tijd om daar een einde aan te maken dus.
Het kabinet Rutte-I wilde fors bezuinigen op het pgb. Reden: de snel oplopende kosten. Zo’n 39 duizend mensen dreigden hun pgb en daarmee zorg te verliezen. In het Lenteakkoord werd dat plan echter voor een deel teruggedraaid. Door de eisen voor een pgb op te schroeven, waardoor minder mensen er een beroep op kunnen doen, en door fraude tegen te gaan, bezuinigt dit kabinet alsnog op het pgb, maar op een duurzamere manier dan onder Rutte-I het plan was.
De Volkskrant illustreert dinsdag een drietal vormen van ‘fraude’:
‘Incasseren tegen wil en dank’ , ofwel meer geld krijgen van de overheid dan je daadwerkelijk nodig hebt. Zo stond eerder dit jaar een verhaal in de Volkskrant over een pgb-houder die per maand netto vierduizend euro ontving. Daarnaast kreeg ze ook een Wajong-uitkering en hadden haar ouders beiden een inkomen. Het geld dat niet werd gebruikt, stortten ze netjes terug. Maar dat gebeurt lang niet altijd.
‘Creatieve zorgverleners.’ Sommige zorgverleners hebben zich gespecialiseerd als pgb-bemiddelingsbureau. Het bureau regelt alles, de cliënt hoeft alleen maar zijn handtekening op de juiste plekken te zetten. Een pgb-er verklaart aan de Volkskrant dat ze een pgb van zesduizend euro per jaar had. Na acht coachingsgesprekken had ze nog vijfduizend euro over. Het zorgbureau regelde onmiddellijk nog wat andere cursussen om zo wat extra geld te kunnen verdienen. Of de pgb-houdster daadwerkelijk extra zorg nodig had valt te betwijfelen.
Keiharde fraude. De oprichtster van opvanginstelling Ansa in Lelystad werd onlangs veroordeeld tot het terugbetalen van 3,1 miljoen euro wegens grootschalige fraude met pgb’s. Wat ze deed was simpel: ze vroeg namens haar cliënten hogere pgb’s aan dan nodig was. Het overschot stak ze in eigen zak.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.