26

Kabinet pakt Wajongers ‘minder hard’

Wajongers mogen tweeënhalf jaar 'wennen' aan nieuwe situatie … Bijstand wordt gedurende die tijd niet gekort op basis van leefsituatie

Het kabinet gaat Wajongers iets minder hard aanpakken dan aangekondigd. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) past het wetsvoorstel ‘participatiewet’ aan, waardoor er een overgangsregeling komt voor gehandicapten met een Wajonguitkering.

Wie na een herkeuring deels arbeidsgeschikt wordt bevonden, komt in de bijstand. Momenteel ontvangen zo’n 240.000 jongeren een Wajong-uitkering. Als de jongeren nog bij hun ouders wonen die werk hebben of samenwonen met iemand die een salaris ontvangt, zouden ze hun hele inkomen kunnen kwijtraken. Daar grijpt Klijnsma nu in.

In de wet staat nu dat de jongeren tweeënhalf jaar mogen wennen aan de nieuwe situatie. Ze krijgen ongeacht de leefsituatie bijstand alsof ze in hun eentje een huishouden voeren. Verder komen Wajongers die nu een aantal uur per week werken met een aanvullende uitkering, niet in de bijstand. Dat meldt NRC Handelsblad op basis van een nog niet openbaar gemaakte tekst.

Als alle maatregelen worden uitgevoerd verwacht het kabinet in totaal 1,6 miljard euro te kunnen bezuinigen door de participatiewet. Eerder werd wel al gevraagd om een zachte landing voor jonge gehandicapten. Daar lijkt Klijnsma nu gehoor aan te geven. De kosten: 100 miljoen euro per jaar.

NRC: Kabinet past ingreep in Wajong aan

Geef een reactie

Laatste reacties (26)