159

Kabinet praat in het geheim met SGP

Aanpassing 'tweekindpolitiek' was in het geheim al beklonken met minister Kamp ... D66 en GroenLinks stellen mondelinge vragen aan minister

Het kabinet werkt wel erg nauw samen met de SGP. Dat blijkt uit informatie waarover de Spits beschikt. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) zou sinds het zomerreces, toen de bezuinigingsplannen verder werden uitgewerkt, meerdere keren om de tafel hebben gezeten met de SGP. De minister zou toen al in het diepste geheim zijn goedkeuring hebben gegeven voor het afschaffen van de ‘tweekindpolitiek’.

Het tegenvoorstel van de SGP voor de ‘tweekindpolitiek’ was ook het enige voorstel dat vorige week tijdens de Algemene Beschouwingen werd overgenomen door het kabinet. Grote gezinnen in de lage en middeninkomens behouden daardoor het volledige kindgebonden budget. Het kabinet wilde eerst 200 miljoen bezuinigingen doorvoeren op het kindgebonden budget en zou de aanvulling op de kinderbijslag vanaf het derde kind afschaffen.

Het minderheidskabinet CDA en VVD lijkt de SGP te vriend te willen houden omdat gedoogpartner PVV niet alle wetsvoorstellen steunt.

Update 11.15
D66 en GroenLinks hebben verontwaardigt gereageerd op de geheime deal tussen Kamp en de SGP.
GroenLinks Kamerlid Ineke van Gent zegt op twitter:

Mondelinge vragen aan minster Kamp over geheime deal met SGP. Achterkamertjespolitiek van mannenborders.

Fatma Koser Kaya (D66):

Mondelinge vragen gesteld over geheime deal tussen kabinet en SGP over de kindregelingen voor Prinsjesdag.

Spits: Deal kabinet en SGP
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (159)