20

Kabinet rekende zich onterecht rijk met zorgbezuinigingen

Rekenkamer: bezuinigingen op basispakket leveren slechts de helft van de beoogde besparingen op, resultaten worden nauwelijks gemeten

Van de 500 miljoen aan bezuinigingen op het basispakket die kabinetten sinds 2006 hebben aangekondigd, is naar schatting slechts 250 miljoen gerealiseerd. Bovendien houdt het kabinet nauwelijks bij wat de resulaten van de bezuinigingsplannen zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft volgens de toezichthouder onvoldoende zicht op de effectiviteit van het snijden in de basispolis. Waar in 2009 door VWS werd gerekend op een bezuiniging van bijna 100 miljoen euro per jaar voor het minder royaal vergoeden van cholesterolverlagers, leverde de maatregel uiteindelijk slechts eenvijfde van dat bedrag op.

Waarom besparingen niet zijn gelukt blijkt eveneens een raadsel voor het ministerie. Sommige patiënten stappen over op alternatieven die wel vergoed worden, of vervangen na verloop van tijd goedkope medicijnen toch weer door duurdere – met instemming van hun arts – omdat het goedkopere middel bijwerkingen heeft.

Kees Vendrik, collegelid van de Algemene Rekenkamer, laakt het gebrekkige overzicht bij VWS:

Wij moesten eerst zoeken naar goede gegevens over de gerealiseerde bezuinigingen, want die waren niet voor handen. Wij hebben tegen de minister gezegd: het ware logisch als je de realisatie van grote pakketmaatregelen wel volgt.”

Zelfs van ingrijpende bezuinigingen, zoals het schrappen van fysiotherapie uit het basispakket, blijkt niet te zijn bijgehouden wat de financiële effecten geweest zijn. Vendrik noemt het ‘niet verstandig’ dat systematische rapportage over dergelijke maatregelen uitblijft, aangezien die zijn bedoeld om financieel resultaat te behalen. De Rekenkamer constateerde eerder al dat de zorguitgaven slechts beperkt beheersbaar zijn.

NRC: Rekenkamer: slechts helft van de zorgbezuinigingen lukt
Cc-foto: e-Magine Art

Geef een reactie

Laatste reacties (20)