27

Kabinet-Rutte III bezuinigt nog eens 61 miljoen euro op basisonderwijs

De PO-raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, is woest op het nieuwe kabinet-Rutte omdat alsnog tientallen miljoenen zullen worden bezuinigd op het basisonderwijs. Dat meldt het AD. Het gaat daarbij om een tekort op de begroting van het ministerie van Onderwijs. Dat tekort was onder het vorige kabinet al bekend, maar wordt nu door het nieuwe kabinet gedicht.

De geplande bezuiniging houdt in dat er de komende jaren tot wel 61 miljoen euro zal worden bezuinigd. ‘Verbijsterend,’ noemt de PO-raad het. Vooral ook omdat de docenten in het primair onderwijs onlangs de toezegging hadden gekregen dat de salarissen werden verhoogd en de werkdruk zou worden verlaagd. Voorzitter van de PO-raad Rinda den Besten zegt daarover:

De basis is al niet op orde, de kosten zijn jarenlang harder gestegen dan de inkomsten. Het is onverantwoord dat nog meer wordt bezuinigd.

Volgens Den Besten zijn de toegezegde investeringen al bij lange na niet voldoende en worden die nu ook nog eens overschaduwd door de nieuwe bezuinigingen. Het primair onderwijs krijgt ‘een trap na’.

Het kabinet-Rutte III heeft 270 miljoen euro toegezegd om iets te doen aan de te lage salarissen in het primair onderwijs. In 2020 zal nog eens 450 miljoen worden geïnvesteerd in het verlagen van de werkdruk . De onderwijssector zelf vindt dat daarmee lang niet alle problemen kunnen worden opgelost en eist in totaal 1,4 miljard. De sector heeft dan ook aangekondigd door te blijven strijden tot het kabinet met de broodnodige investering over de brug komt. Vorige week vond een overleg plaats tussen de PO-raad en de nieuwe minister van Onderwijs Arie Slob (CU). Volgens Slob krijgt het primair onderwijs al ‘een fors bedrag’ en krijgen ze er geen cent bij.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (27)