Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte III wil kinderen zonder verruiming van het pardon uit blijven zetten

  •  
05-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
7368962838_5479dfb70c_z
Er komt geen verruiming van het kinderpardon. Ondanks het feit dat zowel D66 als de ChristenUnie tijdens hun verkiezingscampagne pleitten voor een verruiming van de huidige wetgeving, wordt er niets veranderd omdat de VVD en het CDA dat niet willen. Dat meldt de NOS.
Het gaat om wetgeving die invloed heeft op de uitzetting van jonge kinderen die in Nederland zijn opgegroeid en vaak hun land van herkomst niet eens kunnen herinneren. Op dit moment komen alleen kinderen onder de 19 in aanmerking die nog geen verblijfsvergunning hebben, maar al wel voor hun dertiende een juiste asielaanvraag hebben ingediend. Kinderen die in Nederland geboren werden terwijl de asielprocedure van hun ouders al was afgewezen komen niet in aanmerking.
De kinderen moeten ten minste 5 jaar lang zonder onderbreking in Nederland hebben gewoond, altijd in contact zijn geweest met de juiste instanties. Niet alleen de kinderen die zelf in aanraking zijn gekomen met de politie worden uitgesloten van een kinderpardon, maar ook de kinderen wiens vader, moeder, broer of zus ooit in contact is gekomen met de politie kan een pardon vergeten. Daarnaast moet een kind meewerken aan zijn eigen vertrek om in aanmerking te komen voor een kinderpardon.
In de praktijk zorgt vooral deze laatste eis voor veel problemen. Van de 1360 aanvragen voor een kinderpardon die tussen mei 2013 en april 2016 werden ingediend werden er slechts 100 toegewezen. De overige kinderen werden uitgezet, voornamelijk omdat ze niet volledig hadden meegewerkt aan hun vertrekplicht.
De formerende partijen willen deze kinderen blijven uitzetten volgens de huidige wetgeving omdat een versoepeling van de toetsingscriteria juridisch wat ingewikkeld bleek. Daarnaast wijzen de VVD en het CDA erop dat de verkiezingsbelofte van de twee overige partijen geen meerderheid had in de Tweede Kamer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.