34

Kabinet Rutte snijdt in aidsbestrijding

Bedrijfsleven en wetenschappers protesteren. "Zonder aidsbestrijding geen zelfredzaamheid en economische groei in ontwikkelingslanden"

Bekende namen uit het bedrijfsleven en wetenschappers hebben in open brief in het Financieel Dagblad en de Volkskrant fel gereageerd op de bezuinigingen van Kabinet Rutte op de aidsbestrijding. Rutte wil de jaarlijkse 100 miljoen aan het Global Funds voor aids terugbrengen. Het fonds berekende dat zij de komende jaren zeker 3 miljoen mensen geen levensreddende medicijnen kan geven omdat haar donorlanden bezuinigen op de aidsbestrijding.

In het FD zeggen kopstukken Peter Bakker (TNT Post), Marc McKeon (V&D) en Erica Terpstra dat de bezuinigingen ‘uiterst overstandig’ zijn.

Zonder aidsbestrijding is er geen sprake van zelfredzaamheid of economische groei. Een land waarvan 20 procent van de bevolking hiv heeft zonder behandeling, komt niet vooruit.

In de Volkskrant trekken wetenschappers Joep Lange en Sven A. Danner aan de bel. De afgelopen jaren is het aantal nieuwe hiv-besmettingen wereldwijd met twintig procent afgenomen. De wetenschappers noemen de effectieve combinatiebehandeling voor hiv-infecties de grootste succesverhalen van de moderne geneeskunde.

Als we nu verzaken met het verder ophalen van hiv-behandeling en -preventie, gaat de enorme winst die de afgelopen jaren geboekt is weer verloren. Ook zal tubercolose (…) onbeheersbaar blijven.

NOS schrijft dat het Global Funds 15 miljard euro nodig heeft voor aidsremmers maar tot nu toe maar een toezegging van negen miljard heeft van haar donorlanden. STOP AIDS NOW! zegt dat de bezuinigingen vooral de opvang van aidswezens in gevaar brengt. Dat schrijft de NOS. Doordat minder mensen aidsremmers zullen ontvangen, verwacht de organisatie ook dat meer kinderen hun ouders zullen verliezen.

Het Aids Fonds, Soa Aids Nederland en Stop Aids Now komen vandaag op Wereld Aidsdag in actie tegen de voorgenomen bezuinigingen van kabinet Rutte. Aids Fonds-directeur Ton Coenen zegt op zijn website:

Wereldwijd zijn er 33 miljoen mensen met hiv. Jaarlijks sterven er 2 miljoen. Onze regering snijdt drastisch in de internationale aidsbestrijding. Onbegrijpelijk! Want de Nederlandse aidsbestrijding werkt: het heeft honderdduizenden levens gered. Deze bezuiniging gaat 180.000 mensen het leven kosten! Laat Nederland geen afscheid nemen van de aidsbestrijding en schud de regering wakker met een condoleancekaart.

Update 14:00
PvdA Kamerlid Sjoera Dikkers heeft staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingsssamenwerking) opgeroepen te garanderen dat mensen hun aidsremmers blijven ontvangen. In haar oproep zegt ze volledig achter de uitspraken van de wetenschappers en het bedrijfsleven te staan.
“Bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking is al erg genoeg. Maar aidspatiënten medicijnen ontnemen die ze nodig hebben om te overleven is op zijn zachtst gezegd zorgwekkend.

Update 17:30

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat Ben Knapen niet op aidsmedicijnen kort. De staatssecretaris wil 71 miljoen euro korten op het terrein van zorg, met name op hiv/aids-programma’s. Dat meldt de Volkskrant. VVD, CDA, PvdA en SP willen kijken in hoeverre de bezuinigingen zijn terug te draaien.

NRC: Kritiek op bezuinigingen aidsbestrijding
NOS: Bezuinigingen brengen aidsbestrijding in gevaar
cc-foto: Thegreenpages

Geef een reactie

Laatste reacties (34)