124

Kabinet schaft WWIK in 2012 af

Per 1 januari 2012 kunnen kunstenaars geen aanspraak meer maken op de speciale uitkering

Het kabinet wil per 1 januari 2012 de WWIK afschaffen. De Wet Werk en Inkomen Kunstenaars is een aanvulling op het inkomen van kunstenaars, als zij met hun artistieke werk niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Kunstenaars kunnen dankzij de WWIK maximaal vier jaar, binnen een periode van tien jaar, een aanvulling op hun inkomsten krijgen.  De afschaffing van de WWIK komt niet overwacht. In het regeer- en gedoogakkoord staat de is de afschaffing al aangekondigd.

Het kabinet wil ook de btw op kunst van 6 naar 19 procent verhogen. Vrijdag sprak het kabinet over het dringende verzoek van de Senaat om af te zien van de btw-verhoging. Staatssecretaris Frans Weekers meldde na de ministerraad nog geen openheid van zaken te kunnen geven.

Of de afschaffing van de WWIK inderdaad zal leiden tot een besparing van 10 miljoen euro valt te betwijfelen. Kunstenaars kunnen door de afschaffing in de duurdere bijstand terechtkomen. Volgens de organisatie Cultuur Ondernemen zullen kunstenaars een ‘salaris’-verhoging van 43% krijgen.

Cultuur Ondernemen:

Concreet houdt dit een kostenverhoging van 25 miljoen per jaar in […] Uiteindelijk zal afschaffing van de WWIK de Nederlander dus geld kosten in plaats van besparen. Daarbij is de WWIK een succesvolle inkomensstimuleringsmaatregel gebleken: 94% van de gebruikers heeft binnen 2 jaar een eigen inkomen, 83% verdient dit in de kunst.

De Pers: Uitkering kunstenaars afgeschaft per 2012

cc-foto: Meneer De Braker

Geef een reactie

Laatste reacties (124)