Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet schaft WWIK in 2012 af

  •  
17-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Per 1 januari 2012 kunnen kunstenaars geen aanspraak meer maken op de speciale uitkering
Het kabinet wil per 1 januari 2012 de WWIK afschaffen. De Wet Werk en Inkomen Kunstenaars is een aanvulling op het inkomen van kunstenaars, als zij met hun artistieke werk niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien.
Kunstenaars kunnen dankzij de WWIK maximaal vier jaar, binnen een periode van tien jaar, een aanvulling op hun inkomsten krijgen.  De afschaffing van de WWIK komt niet overwacht. In het regeer- en gedoogakkoord staat de is de afschaffing al aangekondigd.
Het kabinet wil ook de btw op kunst van 6 naar 19 procent verhogen. Vrijdag sprak het kabinet over het dringende verzoek van de Senaat om af te zien van de btw-verhoging. Staatssecretaris Frans Weekers meldde na de ministerraad nog geen openheid van zaken te kunnen geven.
Of de afschaffing van de WWIK inderdaad zal leiden tot een besparing van 10 miljoen euro valt te betwijfelen. Kunstenaars kunnen door de afschaffing in de duurdere bijstand terechtkomen. Volgens de organisatie Cultuur Ondernemen zullen kunstenaars een ‘salaris’-verhoging van 43% krijgen.
Concreet houdt dit een kostenverhoging van 25 miljoen per jaar in […] Uiteindelijk zal afschaffing van de WWIK de Nederlander dus geld kosten in plaats van besparen. Daarbij is de WWIK een succesvolle inkomensstimuleringsmaatregel gebleken: 94% van de gebruikers heeft binnen 2 jaar een eigen inkomen, 83% verdient dit in de kunst.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.