Laatste update 14:14
25

Kabinet sluit kolencentrale Amsterdam in 2020 om klimaatdoelen te halen

De kolencentrale in Amsterdam wordt volgend jaar al gesloten. De ministerraad maakt die beslissing vrijdag bekend, zo meldt RTL Nieuws. Het sluiten van de Hemwegcentrale is nodig om te kunnen voldoen aan de klimaatdoelen uit de Urgenda-zaak.

Nederland moet voor 2021 de CO2-uitstoot met 25 procent terugbrengen ten opzichte van 1990. Concreet houdt dat een reductie van 9 miljoen ton CO2 in, het sluiten van de Hemwegcentrale levert een besparing van 1,9 miljoen ton op.

In 2017 bood uitbater van de centrale Nuon zelf al aan de centrale in 2020 te sluiten. Daarvoor was 55 miljoen euro nodig, aldus Nuon: 40 miljoen voor een sociaal plan voor de werknemers en het restant voor de ontmanteling van de centrale zelf. Hoewel het kabinet daar eerder al geld voor had gereserveerd, werd de beslissing om de centrale te sluiten door het huidige kabinet teruggedraaid. Vorig jaar nog, voor de rechter de stichting Urgenda in het gelijk stelde, bepaalde minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) nog dat de centrale tot 2024 open mocht blijven.

In Nederland zijn momenteel vijf kolencentrales actief. Uiterlijk in 2029 moeten alle centrales dicht zijn, of overgestapt op duurzame energie. Wat nu de kosten zijn voor de sluiting van de Hemwegcentrale is niet bekend. Datzelfde geldt voor de overige plannen van het kabinet om de Urgenda-doelen te halen. Die worden door het kabinet in april bekendgemaakt. De coalitiepartijen zeiden in januari er vanuit te gaan dat de doelen niet worden gehaald.

cc-foto: pbech

Geef een reactie

Laatste reacties (25)