Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet stelt dreiging aardbevingen Groningen kleiner voor

  •  
20-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Gas_Groningen_DetlefSchobert_300_01.jpg
Beving van 5 op de schaal van Richter zou binnen de komende tien jaar in zicht zijn
In Groningen dreigen zwaardere aardbevingen dan het kabinet vrijdag schreef in een brief aan de Tweede Kamer. Dat meldt het Financieele Dagblad maandag op basis van de onderliggende stukken bij de Kamerbrief. Als de gaswinning ongewijzigd doorgaat kan dat leiden tot een beving van 4,8 op de schaal van Richter binnen de komende tien jaar.
Minister Kamp van Economische Zaken spreekt in zijn brief aan de Kamer alleen van de maximale kracht van bevingen in de komende drie jaar: 4,1. Volgens hem is het getal van 4,8 voor de langere termijn erg onnauwkeurig. In een toelichting zegt hij:
Na vijf jaar is er te veel onzekerheid over de maximale beving
De krachtigste beving die de Groningers tot nu toe kenden, was er een van 3,6. Een schok van 4,8 is meer dan tien keer zo sterk. Het besluit om de gaswinning rond Loppersum fors te verminderen, zwakt de maximale kracht van een eventuele aardbeving iets af, maar onduidelijk is met hoeveel.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.