45

Kabinet stelt proefboringen schaliegas uit

Update: PvdA wil ook in de toekomst geen boringen ... Kamp wil nieuw onderzoek naar mogelijke locaties... Studie moet uitwijzen waar boren verantwoord is... Milieudefensie: overwinning voor het milieu... Uitstel kan jaren duren...

Terwijl de Tweede Kamer juist donderdag een hoorzitting over schaliegas heeft gepland en de gemeente Boxtel boos is omdat ze niet is uitgenodigd, verrast minister Kamp vriend en vijand met de mededeling dat de proefboringen voorlopig van de baan zijn. Hij wil eerst meer onderzoek naar alle mogelijke locaties voor proefboringen. Dat maakte Kamp vanavond bekend.

Updates onderaan artikel

Vorige maand zei de minister Kamp (Economische Zaken) nog dat er veilig geboord kan worden naar schaliegas. Maar nu wil hij toch nader onderzoek naar alle mogelijke plekken die in aanmerking komen voor proefboringen. Dat onderzoek moet uitwijzen op welke locatie dat het meest verantwoord kan gebeuren. In afwachting van de studie wordt er niet geboord. Kamp schrijft in een brief aan de Tweede Kamer:

“Mogelijke locaties voor proefboringen naar schaliegas werden tot nu toe aangewezen door bedrijven die een vergunning aanvragen. Ik wil zelf een oordeel kunnen vormen over alle locaties in Nederland waar proefboringen mogelijk zijn. Vervolgens kan de aandacht zich richten op die locaties waarvan bekend is dat een mogelijke proefboring kansrijk is en waar de veiligheidsrisico’s het best ondervangen kunnen worden”.

Volgens de minister geeft een dergelijk onderzoek ook de gelegenheid ‘lokale bestuurders en bewoners te betrekken bij en te informeren over de opsporing en mogelijke winning van schaliegas in Nederland’. Hij hoopt kortom op deze manier het draagvlak te vergroten. Iets waar het tot nu toe behoorlijk aan schort.

Hoewel het uitstel nog geen afstel betekent, zal in Boxtel, Haaren en Noordoostpolder van enige opluchting sprake zijn. Het onderzoek zal één tot anderhalf jaar in beslag nemen. Pas daarna worden vergunningen afgegeven. De komende jaren wordt er dus niet geboord. Bovendien worden nu dus ook andere locaties onderzocht en kan straks dus blijken dat die geschikter worden geacht.

In het onderzoek worden ook de risico’s voor de drinkwatervoorziening in kaart gebracht. 

Tegen de schaliegasboringen is de afgelopen tijd fel geprotesteerd. Dat heeft geholpen, concludeert GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren:

Milieudefensie noemt het besluit:

een overwinning voor het milieu, de milieubeweging, de lokale actiegroepen en de gemeenten en provincies die zich tegen schaliegasboringen in ons land verzetten”.

Kamp had niet alleen te maken met kritiek van milieuorganisaties en oppositie, ook coalitiepartner PvdA was niet meegaand. De PvdA vindt het dan ook logisch dat de proefboringen voorlopig van de baan zijn. Volgens Kamerlid Vos is er nu geen draagvlak voor in Nederland. De VVD-fractie rest weinig anders dan het besluit van de minister ‘verstandig’ te noemen.

In Haaren, Boxtel en Noordoostpolder is met instemming gereageerd op het besluit. Maar wethouder Andries Poppe van de gemeente Noordoostpolder wil niet te vroeg juichen.

”Maar de ongerustheid is nog niet weggenomen. Ik ga pas weer rustig slapen als de procedure definitief is stopgezet.

Poppe hoopt dat de minister helemaal van zijn schaliegasgeloof valt.

”Ik hoop dat hij met de samenleving in gesprek gaat en dat hij ervan overtuigd raakt dat hij de miljarden beter in duurzame energie kan stoppen.”

Update 19.9 10:40
In het Radio 1 Journaal zegt Kamerlid Jan Vos dat hij niet verwacht dat de PvdA over anderhalf jaar wel zal instemmen met proefboringen naar schaliegas. Hij verwacht niet dat tegen die tijd schoon en veilig kan worden geboord. Vos:

Daarmee is het draagvlak in de Tweede Kamer weggevallen. Boren kan nu niet schoon en veilig en ik voorzie niet dat we over anderhalf jaar alsnog zullen instemmen.

VVD-Kamerlid René Leegte gaat er stiekem vanuit dat de PvdA niet tegen blijft stemmen:

We doen een onderzoek omdat we nieuwsgierig zijn naar de uitkomst van het onderzoek. Als de PvdA van tevoren zegt dat ze nee zullen zeggen, hoeven we ook geen onderzoek te doen.

Geef een reactie

Laatste reacties (45)