16

Kabinet stelt Timmermans kandidaat voor eurocommissaris

'Dijsselbloem alleen naar Brussel voor post van Economische en Monetaire Zaken'

PvdA-minister Timmermans is door het kabinet naar voren geschoven als de nieuwe Nederlandse eurocommissaris. Het bericht komt van betrokken ambtenaren in Brussel. Als eis stelt het kabinet ook dat Timmermans vicevoorzitter wordt van de Commissie.

Commissievoorzitter Juncker presenteert  volgende week zijn nieuwe team, maar een aantal plekken zijn nog niet ingevuld. Dat geeft Rutte de tijd om deze week een stevige portefeuille samen te stellen voor Timmermans. Als Rutte en Timmermans uiteindelijk niet tevreden zijn met het uiteindelijke aanbod van Juncker wordt minister Ploumen (Buitenlandse Handel) naar voren geschoven.

Eerder werd gedacht dat PvdA-minister Dijsselbloem van Financiën kanshebber was voor functie van eurocommissaris, maar het kabinet wil hem alleen laten gaan indien hij de begeerde post van Economische en Monetaire Zaken krijgt. Juncker liet echter al eerder weten die dat plek gaan de Franse oud-minister Moscovici.

De keuze voor Timmermans komt ook weer niet helemaal uit de lucht vallen. Gezien zijn ervaring, netwerk en talenkennis is hij daar uitermate geschikt voor. Eerder maakte hij kans op de functie van Hoge Vertegenwoordiger voor de EU, maar die plek werd gegund aan de Italiaanse minister Mogherini.

Volkskrant: Kabinet wil Timmermans als Europees Commissaris

cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Geef een reactie

Laatste reacties (16)