28

Kabinet steunt Juncker nu openlijk

Als het aan Rutte ligt, wordt de oud-premier van Luxemburg de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie

Het kabinet komt er nu openlijk voor uit; het steunt de kandidatuur van Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie. Dat heeft premier Rutte woensdag in de Tweede Kamer gezegd. “Mits we op de inhoud voldoende steun krijgen zullen wij de kandidatuur van de heer Juncker steunen”, aldus Rutte. De premier schaart zich hiermee in kamp-Merkel. De Duitse bondskanselier heeft van meet af aan haar steun voor de oud-premier van Luxemburg uitgesproken.

Het is voor het eerst dat Rutte openlijk zijn steun betuigt voor Juncker. Donderdag en vrijdag vindt de Europese top plaats waar de benoeming van de voorzitter van de Europese Commissie op de agenda staat. Of dan ook al besloten wordt over het voorzitterschap en andere posities, is niet duidelijk.

Rutte denkt in Juncker een bondgenoot te hebben. Na een langdurig telefoongesprek met hem denkt hij dat Juncker de Nederlandse agenda kan uitvoeren. Rutte:

Ik ben op de man gesteld, ik ken hem goed. Ik steun zijn kandidatuur door zijn ervaring en doordat we het eens lijken te worden over de inhoudelijke agenda […] Het is zeker waar dat er punten zijn waar Nederland en Luxemburg en Juncker het niet over eens waren, maar overwegend zijn we dat wel. Juncker ziet ook de noodzaak van meer banen, van subsidiariteit en proportionaliteit. Hij kan zich de hele agenda eigen maken […] De oud-premier van Luxemburg is een vriend van Nederland. Bij zijn afscheid als premier van Luxemburg hebben we een afscheidsetentje georganiseerd met alle (oud)-premiers van Nederland en België en dat waren er nogal wat.

Wel maakt de VVD zich zorgen over de positie van het Verenigd Koninkrijk. Dat land wil per se dat Juncker géén EC-voorzitter wordt en heeft al met allerlei verschillende gevolgen gedreigd.Merkel maakt zich minder zorgen om de stemming. Als Juncker niet unaniem gekozen wordt, is dat volgens haar ‘geen drama’. Wel hoopt ze op een brede steun van de lidstaten. Cameron heeft zijn kiezers beloofd dat, indien hij in 2017 wordt herverkozen, hij een referendum zal houden over een herzien Britse lidmaatschap.

FD: Kabinet steunt kandidaat Juncker

cc-foto: Minister-president

Geef een reactie

Laatste reacties (28)