29

Kabinet steunt opvang extra bootvluchtelingen

Nederland vangt 500 extra vluchtelingen op ... EU vraagt alle lidstaten in totaal 5000 bootvluchtelingen op te vangen ... 

Nederland steunt de opname van extra bootvluchtelingen die aankomen in Zuid-Europa. Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff woensdag in de Tweede Kamer. Donderdag vindt er extra overleg tussen Europese regeringsleiders plaats over het vluchtelingenprobleem.

De meeste vluchtelingen komen aan in Italie en Griekenland en om die lidstaten te ontzien wordt er een proef gestart om 5000 erkende vluchtelingen die nu in Italie verblijven te spreiden over andere EU-landen. Nederland ontvangt van die groep 500 vluchtelingen. Deelname door EU-landen is niet verplicht maar Europa voert de druk wel op om tot een oplossing te komen voor het vluchtelingenvraagstuk. Nederland doet mee maar wel op de voorwaarde dat ook de andere EU-staten vluchtelingen opnemen.

Staatssecretaris Dijkhoff:

We staan positief tegenover het voorstel van de EU om te overwegen om in noodgevallen vluchtelingen te hervestigen. De eerste stap is wel dat alle lidstaten meedoen. Onze inzet is de bestaande disbalans te herstellen. Dus andere lidstaten die onderaan de lijst bungelen en niemand of bijna niemand opnemen, moeten ook meedoen.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold vindt het genoeg geweest en wil dat Nederland en Europa per direct overgaan tot actie. Hij wil dat alle 28 EU-landen drie keer zo veel geld en materieel inzetten als nu.

Te lang hebben we gedaan of Lampedusa een Italiaans probleem was. We moeten kijken naar de omvang van het probleem.

Volkskrant: Kabinet steunt opname extra bootvluchtelingen

Foto: still uit reportage Nieuwsuur

Geef een reactie

Laatste reacties (29)