Laatste update 10 maart 2020, 08:32
79

Kabinet: Stop direct met handen schudden

Mensen in heel Nederland moeten direct stoppen met elkaar de hand schudden. Dat is het advies van het kabinet in verband met het coronavirus. Maandag voerden alle betrokken ministers crisisoverleg met premier Mark Rutte. Na afloop werd de maatregel bekendgemaakt door Rutte.

Behalve het handenschudadvies, is ook de noodmaatregel voor Noord-Brabant verlengd. Die luidt op advies van het RIVM sinds enkele dagen dat iedereen met zelfs maar lichte klachten, uit voorzorg thuis moet blijven. Die klachten kunnen zijn hoesten, koorts of (neus-)verkoudheid.

In de persconferentie sprak Rutte van een ‘indamfase’ waar Nederland volgens hem ‘zo lang mogelijk’ in moet blijven. Ook zei hij dat de regering zich voorbereidt op ‘de volgende fase, wat u merkt als het zover is’.  Volgens de laatste cijfers van het RIVM zijn er in Nederland 321 corona-besmettingen. Drie mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden.

Er bestaan verscheidene alternatieven voor handen schudden:

Italië
De noodmaatregel die gold voor Noord-Italië, wordt uitgebreid naar het hele land. Dat houdt effectief in dat het gehele land in quarantaine is geplaatst. Dat heeft de Italiaanse premier Conte maandagavond bekendgemaakt. Het is niet langer toegestaan bijeenkomsten in het openbaar te houden en mensen worden geadviseerd niet naar buiten te gaan, tenzij dat strikt noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor werk of noodgevallen.

In heel Italië zijn alle bioscopen en theaters gesloten, evenals sportscholen en horeca. Ook worden bruiloften en begrafenissen uitgesteld. Alle sportcompetities zijn stilgelegd. Dat geldt ook voor het voetbal in de Serie A, de hoogste competitie.

Volgens Conte is de drastische maatregel noodzakelijk om zo de meest kwetsbaren in de samenleving te beschermen. Italië is de grootste brandhaard van Europa wat betreft het coronavirus. Inmiddels zijn ruim negenduizend mensen besmet met het virus, 463 mensen zijn overleden.

Geef een reactie

Laatste reacties (79)