63

Kabinet trekt PVV-wetsvoorstel ‘recht op schone luier’ in

Wetsvoorstel recht op schone luier en dagelijkse wasbeurt zorginstellingen ingetrokken ... Intrekken voorstel geen besparing maar correctie

Bewoners van zorginstellingen verdienden onder Rutte I het recht op een dagelijkse wasbeurt en verschoning direct na een ongelukje. Martin van Rijn (PvdA), staatssecretaris van Volksgezondheid, wil dit wetsvoorstel nu alsnog intrekken. De ministerraad zal vrijdag beslissen of dit ook daadwerkelijk gebeurt. Dat meldt de Volkskrant vandaag.

De Volkskrant schrijft verder dat intrekking vooral een correctie van het beleid van het vorige kabinet en de PVV-inbreng daarbij zou zijn. De zogenoemde Beginselenwet Awbz-zorg was het paradepaardje van de PVV, die het minderheidskabinet van VVD en CDA gedoogde.

Het intrekken van het wetsvoorstel levert geen bezuinigingen op, maar volgens de Raad van State waren hulpbehoevenden niet bij de wet gebaat, omdat er geen nieuwe rechten verschaft werden. Volgens de raad waren alle voorzieningen in het voorstel reeds bij wet geregeld.

Ingewijden wisten de Volkskrant te vertellen dat het plan daarnaast aan waarde verliest als gevolg van de beoogde reorganisatie van de langdurige zorg. De toegang tot verpleeg- en verzorgingshuizen wordt drastisch beperkt en ouderen moeten langer thuis blijven wonen om daar verzorgd te worden.

cc-foto: freeformkatia

Geef een reactie

Laatste reacties (63)