53

Kabinet verbiedt wilde dieren in circussen

Overwinning voor dierenactivisten na jarenlange strijd

Het optreden van wilde dieren in circussen is per september volgend jaar verboden. Het kabinet is akkoord gegaan met een voorstel van staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken om de dieronvriendelijke praktijk uit te bannen.


Het vele gereis, de beperkte beschikbare ruimte en het soms aan de ketting leggen van wilde dieren tasten het welzijn aan. Dijksma: “Het is niet meer van deze tijd dat wilde dieren als olifanten en tijgers optreden in een circus. De aantasting van het dierenwelzijn weegt niet op tegen het gebruik van deze dieren voor vermaak en instandhouding van een traditie.”

Cirkus Knie LöweIn 2012 hebben circa 22 circussen opgetreden in Nederland met in totaal 190 dieren. Ongeveer 16 daarvan hebben acts met wilde dieren. In die circussen werden in totaal 15 wilde diersoorten geteld met in totaal 119 dieren, waaronder de zoogdieren die straks verboden worden (onder andere olifanten, tijgers, leeuwen, giraffes, zebra’s,  zeeleeuwen, neusberen, apen, nijlpaarden en exotische runderen).

Het voornemen om een einde te maken aan de praktijk stond al in het regeerakkoord. In september nog maanden burgemeesters de staatssecretaris haast te maken met het verbod.

“De Dierenbescherming is dolblij dat het verbod er nu eindelijk komt!”, meldt de organisatie. “Tijdens optredens moeten de dieren kunstjes vertonen, die zij onder dwang en met soms zeer dieronvriendelijke methoden krijgen aangeleerd. Daarnaast worden ze buiten de optredens en trainingen in zeer krappe, kale hokken gehuisvest, waarin ze ook vervoerd worden. Gezondheidsproblemen en stress zijn vaak het gevolg.”

Leonie Vestering, directeur Wilde Dieren de Tent Uit, een koepelvereniging van dierenbeschermingsorganisaties is ook al verheugd: “Eindelijk is het zover. We zijn ontzettend blij dat er na deze lange strijd een einde komt aan het gebruik van wilde dieren in circussen. We hebben jarenlang geknokt tegen deze vreselijke vorm van dierenleed voor vermaak. Werkelijk een mijlpaal voor de dieren.”

De circusdirecteuren daarentegen zijn niet gelukkig met het verbod. Voorzitter Lammers van de Vereniging van Nederlandse Circusondernemingen (VNCO) zou donderdag overleg voeren met Dijksma maar dat werd afgezegd. De voorzitter noemt het nu bekendmaken van het besluit ‘onsportief’ omdat met Kerst veel circusshows worden opgevoerd. Tegen een van die shows, in Rotterdam, wordt nog actie gevoerd.

De NOS meldt:

Circusondernemers vragen zich onder meer af hoe de opvang van de wilde dieren wordt geregeld als het verbod is ingegaan. De branche is bang dat de dieren naar Oost-Europa verdwijnen, waar het toezicht op dierenwelzijn een stuk minder streng is dan in Nederland.

Dat opvangprobleem lijkt geen probleem te zijn. De dierenbeschermingsvereniging ‘Wilde Dieren de Tent Uit’ biedt staatssecretaris Sharon Dijksma opvang aan voor alle wilde dieren in circussen in Nederland. “Samen met onze lidorganisaties hebben wij een enorm netwerk aan opvangcentra die klaar staan om deze getraumatiseerde dieren op te vangen en gespecialiseerde zorg te bieden. Samen staan we garant voor de opvang van deze dieren.” De dierenbeschermingsorganisatie roept circussen op om afstand te doen van hun dieren en samen naar de best geschikte opvang te zoeken voor hun dieren.

Overigens betreft het verbod alleen reizende circussen. De amusementsexploitatie van wilde dieren in bijvoorbeeld het Dolfinarium te Harderwijk kan gewoon doorgaan.

Het verbod is het resultaat van een campagne die tientallen jaren is gevoerd door dierenactivisten. Op deze foto uit 1993 is bijvoorbeeld toenmalig VVD-Kamerlid Erica Terpstra te zien die bij een bezoek aan een wilde dierenshow activisten tegen het lijf liep.

cc-foto: Thaddäus Zoltkowski

Geef een reactie

Laatste reacties (53)