117

Kabinet verlaagt belasting voor huizenkopers

Update: Banken keren zich tegen belastingplan ... Overdrachtsbelasting gaat van 6 naar 2 procent … Maatregel kost andere belastingbetalers miljard … Bouwwereld opgetogen

Het kabinet gaat volgens bronnen de overdrachtsbelasting verlagen. De belasting wordt door de makelaardij gezien als lastig en een ‘verhuisboete’ genoemd. De maatregel zou voor een jaar gaan gelden. Het kabinet zegt zo de malaise in de huizenmarkt te willen bestrijden.


Update:
Voorzitter Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken keert zich in een interview met RTL tegen het kabinetsplan. Hij vindt dat de rekening ten onrechte bij de banken wordt gelegd:

De maatschappelijke woede over banken is begrijpelijk, maar dat kan niet een vrijbrief worden om elke rekening bij de banken neer te leggen.

Het AD schrijft:

De maatregel maakt deel uit van een uitgebreidere visie van het kabinet op de toekomst van de woningmarkt. Het plan wordt onder meer gefinancierd door banken een heffing te laten betalen. Als het kabinet er morgen definitief toe besluit, gaat de maatregel meteen in, mogelijk met terugwerkende kracht van een week. 

De overdrachtsbelasting levert de overheid jaarlijks 3,5 miljard op. Dat wordt dus mogelijk de helft minder. Het kabinet rekent op een inkomstenderving van een miljard.

De NOS licht toe:

De bouwwereld drong al tijden aan op maatregelen. Wieke Bodewes van koepel van projectonwikkelaars NEPROM noemt de belastingverlaging “een goede zaak”. Volgens Bodewes is de overdrachtsbelasting “één van de oorzaken dat de woningmarkt niet goed draait.

cc-foto: Xesc

Geef een reactie

Laatste reacties (117)