Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Demissionair kabinet verlengt militaire missies

  •  
04-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Jeanine Hennis-Plasschaert in Gao

© 2017-02-07 12:10:12 GAO - Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en de president van de Algemene Rekenkamer, Arno Visser, tijdens een bezoek aan de Nederlandse Long Range Reconnasis

Het kabinet Rutte II heeft ondanks zijn demissionaire status de bijdrage aan vijf grote Nederlandse militaire missies verlengd. Het gaat om operaties in Mali, Afghanistan, Irak, Litouwen en de Hoorn van Afrika. Hoeveel militairen er zullen worden ingezet wordt ‘op korte termijn’ bekendgemaakt.
De beslissing werd maandag door de demissionaire minister Koenders (Buitenlandse Zaken), Hennis (Defensie), Blok (Veiligheid en Justitie) en Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) per brief aan de Tweede Kamer meegedeeld. De ministers schrijven:
‘De internationale veiligheidssituatie vereist dat Nederland ook in 2018 verantwoordelijkheid neemt en actief bijdragen levert aan de internationale (militaire) inspanningen om instabiliteit het hoofd te bieden.’
Dergelijke beslissingen worden normaliter niet genomen door een demissionair kabinet dat in principe slechts op de winkel past terwijl een nieuw kabinet geformeerd wordt. Dat nieuwe kabinet laat echter inmiddels al 173 dagen op zich wachten en dus ziet de demissionaire ministersploeg van Mark Rutte zich genoodzaakt knopen door te hakken. Met de beslissing moet een einde komen aan de onzekerheid waarin 850 Nederlandse militairen nu al maanden verkeren. Binnenkort zullen zij weten of ze in januari naar een oorlogsgebied worden uitgezonden.
Behalve het niet in gevaar laten komen van de ‘militaire planning’, wil het demissionaire kabinet de internationale reputatie van Nederland ‘als betrouwbare partner’ niet beschadigen. Internationale partners willen deze maand van Nederland horen waar en voor welke termijn Nederlandse troepen zullen worden ingezet. Ook de Tweede Kamer krijgt ‘op korte termijn’ duidelijkheid over wat de bijdrage van Nederland zal zijn, zowel qua manschappen als geld.
Bron: Volkskrant / Beeld: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.