314

Kabinet veroordeelt nieuwe Israëlische nederzetting op Jordaanoever

Update: Kabinet: Besluit Israël in strijd met Internationaal Recht ... Draagt niet bij aan twee-statenoplossing ... Confiscatie van 400 hectare bij Bethlehem grootste in 30 jaar

Israël is bezig met confiscatie van een nieuwe nederzetting. In de buurt van Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever wordt een gebied van 400 hectare verovert.

Update 03.09 08:50
Het kabinet veroordeelt de expansiedrift van Israël. Het is bezorgd over de beslissing van de Israëlische overheid om een stuk land op te eisen op de Westelijke Jordaanoever. In een verklaring dinsdagavond laat het kabinet weten: “De EU, waaronder Nederland, veroordeelt de onteigening en roept op tot het terugdraaien van het besluit.” Het benadrukt dat het besluit van Israël niet bijdraagt aan de de-escalatie van de fragiele situatie. Bovendien is het in strijd met internationaal recht.

Eerder:
Het gaat om een stuk land dat bekend staat als Gevaot. Er wonen nu tien Joodse families, maar Israël is al sinds 2000 bezig er een Joodse nederzetting van te maken omdat het gebied volgens hen onderdeel is van een al bestaande nederzetting die enkele kilometers verderop ligt.

De actiegroep Peace Now noemt het de grootste confiscatie van Israël in 30 jaar. De Palestijnse president Abbas roept Israël op met de landverovering te stoppen. “Deze beslissing zal leiden tot meer instabiliteit en de zojuist bekoelde oorlog in Gaza daardoor weer verder oplaaien”, liet zijn woordvoerder Abu Rdainah weten. Ook Amerika wijst de confiscatie af. “We hebben al lang geleden duidelijk gemaakt dat we tegen verdere uitbreiding van nederzettingen zijn”, zei de woordvoerder. “Dit werkt de twee-staten-oplossing tegen.”

Op de Westelijke Jordaanoever en in Palestijns Oost-Jeruzalem wonen zo’n 500.000 Joodse kolonisten tussen 2,4 miljoen Palestijnen.

Al Jazeera: US urges Israel reverse land appropriation

NOS: Israel wil nieuwe nederzetting

Geef een reactie

Laatste reacties (314)