15

Kabinet veroorzaakt problemen bij huisvesting ouderen

Verzorgingstehuizen kampen met leegstand terwijl tekort aan geschikte zelfstandige woonruimte dreigt

Het kabinetsbeleid met betrekking tot ouderen- en gehandicaptenzorg – dat vooral bedoeld is om zorgkosten te besparen – brengt tal van problemen met zich mee. Tienduizenden ouderen en gehandicapten zullen de komende jaren tegen een tekort aan geschikte zelfstandige woonruimte aanlopen, terwijl de leegstand in verzorgingstehuizen en gehandicapteninstellingen alleen maar toeneemt.

10 duizend ouderen, 1.300 gehandicapten en 800 psychiatrisch patiënten per jaar zullen voortaan zelfstandig moeten blijven wonen, terwijl ze eerder nog recht zouden hebben op een plek in een zorginstelling. Dat blijkt uit onderzoek van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur. Hierdoor komen in de komende vijf jaar tienduizenden kamers in zorginstellingen leeg te staan. Tegelijkertijd is er een tekort van 40- tot 80 duizend woningen waar ouderen en gehandicapten zelfstandig kunnen wonen.

Hoewel de onderzoekers de inzet van het kabinet op dat gebied goed vinden, is er kritiek op de snelheid die verwacht wordt van zorginstellingen, gemeenten en woningcorporaties in het zorgen voor nieuwe woningen. Vooral omdat diezelfde instellingen ook nog eens flink moeten bezuinigen. Annemieke Nijhof van de Raad voor de Leefomgeving laat de Volkskrant weten:

Daardoor dreigt het kind met het badwater te worden weggegooid. Er verdwijnen nu bijvoorbeeld tehuizen op plaatsen waarvan je op basis van de demografie kunt zien dat die in de nabije toekomst bitter hard nodig zijn.

Minister Stef Blok voor Wonen en staatssecretaris Marin van Rijn van Volksgezondheid zijn verheugd dat uit het rapport blijkt dat zij op de goede weg zijn, maar hebben blijkbaar over de kritische noten – en het advies om instellingen soms meer tijd en geld te geven – heen gelezen.

Blok:

Dat lees ik niet in het rapport.

Nijhof houdt echter voet bij stuk:

Dan hebben ze het toch niet helemaal goed begrepen. De ontwikkeling naar meer zelfstandig wonen is zeker positief. Maar nu worden er vaak overhaaste beslissingen genomen die niet goed zijn voor ouderen en gehandicapten.

cc-foto: Elvin

Geef een reactie

Laatste reacties (15)