129

‘Kabinet verspilt 10 miljard’

Gebrek aan regie bij inkoop door de overheid leidt tot forse verspilling

Een groep hoogleraren beschuldigt de Nederlandse overheid van miljardenverspilling door een gebrek aan regie bij inkoop.

Dat meldt het FD. Het kabinet laat volgens de hoogleraren forse besparingen liggen, omdat er geen regie is op aanbesteden. Volgens cijfers van de Oeso besteedt de Nederlandse publieke sector jaarlijks voor ruim € 120 mrd aan, blijkt uit cijfers van de Oeso. Hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de TU Eindhoven schat dat het kabinet hier 4% tot 8% op kan besparen. Een van de manieren waarop dat kan is door overlap te voorkomen door beter te coördineren. In plaats van dat bijvoorbeeld duizend organisaties papier inkopen, zou dat teruggebracht kunnen worden naar tien. In Portugal en Engeland gebeurt dat op die manier via regionale inkooppunten door het hele land. Een andere manier is volgens Van Weele ‘de oplossingsrichting vrij te houden’: “Dat houdt bijvoorbeeld in dat een inkoper niet specifiek om een bepaalde schroef vraagt, maar om iets waarmee je een schilderij kunt ophangen. Dan kunnen ondernemers met creatievere en vaak ook zuinigere oplossingen komen.” Bij infrastructurele projecten heeft de overheid zo al fors weten te bezuinigen.

Jan Telgen, hoogleraar inkoopmanagement aan de Universiteit Twente, constateert dat het zelfs binnen het kabinet niet duidelijk is wie verantwoordelijk is voor het aanbestedingsbeleid. De minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie gaat over de wetgeving, maar de minister van Binnenlandse Zaken bepaalt hoe het Rijk inkoopt. ‘Niemand in het kabinet houdt zich bezig met de inkoop bij de provincies en gemeenten, laat staan het aanbestedingsbeleid bij ziekenhuizen en scholen’, zegt Telgen.

Foto CC: StrawHousePig

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (129)