25

Kabinet verzwijgt opzettelijk kosten Olympische Spelen

Ministerie van Sport en Infrastructuur bang voor afbrokkelen politieke draagvlak als kosten aan licht komen... Tweede Kamer eist opheldering

Het ministerie van Financiën is, onder druk van het ministerie van Sport en Infrastructuur, bewust vaag geweest over de kosten en baten van de Olympische Spelen in Nederland. Het rapport van het Centraal Planbureau waaruit blijkt dat bijna alle kosten voor het kabinet zullen zijn, maar de baten niet, is opzettelijk niet naar de Kamer gestuurd. Volgens het Planbureau heeft het kabinet geen juiste berekening.

Het Planbureau schrijft:

Voor de maatschappelijke discussie over de spelen is een nadere uitwerking van de overheidsrekening van groot belang. Veel van de noodzakelijke infrastructurele kosten zullen door de overheid gemaakt moeten worden, waar de baten veelal bij private partijen

Voorstanders van de Olympische Spelen in Nederland praten de forse investering goed door te stellen dat de Olympische Spelen een stimulans voor de economie zullen zijn, en dat een positief maatschappelijk en sociaal effect zullen hebben als nationale trots. Ook dit is volgens het Planbureau geen zekerheid:

Vooralsnog is er niet veel reden om, los van de bestedingsimpulsen, additionele impulsen van enige omvang te verwachten en bijgevolg ook niet van significante effecten op de welvaart.

In 2016 moet een keuze worden gemaakt over de Nederlandse kandidatuur voor de Zomerspelen van 2028. In totaal is nu al 190 miljoen euro in Olympische plannen gestoken. RTL achterhaalde dat 81 miljoen hiervan directe kosten zijn voor de Spelen, zoals haalbaarheidsstudies en kosten voor de lobbygroep Olympisch Vuur. De overige 109 miljoen gaat naar nieuwe sportaccommodaties die op Olympisch niveau gebracht moeten worden.

De Tweede Kamer wil dat minister Schippers opheldering geeft over de kosten, zo meldt NOS.

RTL: Kabinet bewust vaag over kosten Olympische Spelen,

Planbureaus: overheid betaalt rekening Olympische Spelen

Foto: Prins Willem-Alexander woont op Papendal in Arnhem het Olympisch Vuur Jaarcongres 2012 bij. De prins gaf het startschot voor de actie ‘Ik ga door het vuur voor 2028’, waarmee een aantal oud-topsporters hun enthousiasme voor Olympisch Vuur naar buiten brengt.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)