66

Kabinet volhardt: geen extra werkplekken, toch korten op uitkering van Wajongers

Het kabinet heeft besloten om jongeren met een arbeidsbeperking, de zogenoemde Wajongers, per 2018 op hun uitkering te gaan korten. Vakbonden en oppositie hadden het kabinet gevraagd om één jaar uitstel, maar Rutte-III weigert. Donderdag maakte staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) tijdens de begrotingsbehandeling bekend dat de uitkeringen hoe dan ook zullen worden teruggeschroefd. In plaats van 75 procent van het minimumloon, krijgen Wajongers per 2018 slechts 70 procent.

De maatregel is door het vorige kabinet bedacht als ‘prikkel’ om jongeren met een arbeidsbeperking te dwingen op zoek te gaan naar werk. Dat er lang niet altijd werk te vinden is voor mensen met een arbeidsbeperking en het daarom extra lastig is voor hen om een geschikte werkplek te vinden, wist het kabinet ook wel. Daarom zouden er 125.000 arbeidsplaatsen voor deze doelgroep gecreëerd worden, bij het bedrijfsleven maar ook bij de overheid. Die doelstelling werd – vooral bij de overheid – níet gehaald. De conclusie is nu dat de jongeren worden gekort op hun uitkering, zodat ze opzoek gaan naar werk, dat er niet is.

Oppositiepartijen SP, GroenLinks en PvdA willen dat de korting wordt geschrapt, of met een jaar wordt uitgesteld, maar daar wil Van Ark nu niets van horen. SP-Kamerlid Jasper van Dijk:

De afspraak was destijds: wij gaan een baan regelen en dan is die korting gerechtvaardigd. Maar het grootste punt waar mensen zo boos over zijn, is dat die banen er helemaal niet gekomen zijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (66)