Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet wil 1,8 miljard besparen op zorgtoeslag

  •  
18-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
olvg-hal-300px.jpg
Minister Klinkt wil concurrentie tussen ziekenhuizen stimuleren
Het kabinet wil 1,8 miljard euro besparen op de zorgtoeslag. De verdere liberalisering van de ziekenhuiszorg levert waarschijnlijk een half miljard euro op in 2018, stelt het CPB in opdracht van minister Klink (Volksgezondheid, CDA).
Deze beoogde bezuiniging blijkt uit een notitie van het Centraal Planbureau, waar NRC Handelsblad uit citeert.
Minister Klink van Volksgezondheid vervangt in 2011 de financiering van ziekenhuizen met overheidsbudgetten door een betaling voor geleverde prestaties. Bedoeling is om ziekenhuizen aan te sporen kwalitatief goede zorg te verlenen, in plaats van zo veel mogelijk zorg.
Daarnaast vergroot Klink het deel van de zorg waar ziekenhuizen nu zelf de prijs van mogen vaststellen in onderhandelingen met zorgverzekeraars, van eenderde tot de helft. Dit moet de onderlinge concurrentie tussen ziekenhuizen vergroten.
Deze besluiten liggen politiek gevoelig, meldt NRC. De PvdA-fractie heeft bezwaren tegen verdere liberalisering. Minister Wouter Bos van Financiën zou niet overtuigd zijn van de besparingen. Uiteraard liggen ook de ziekenhuizen dwars.
Foto: Yme Bosma (Flickr/CC)

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.